Tickets
Shop
Natuurijs 10 jan 2024

Marathonpeloton woensdag naar Noordlaren

Marathonschaatsers trekken woensdag voor de tweede wedstrijd op natuurijs naar Noordlaren. Dat heeft de KNSB vanochtend bekendgemaakt. Of er deze week nog een derde marathon gehouden kan worden is vooralsnog onduidelijk.

Foto : Neeke Smit

Noordlaren organiseerde in het verleden meermaals de eerste marathon op natuurijs, maar kon deze week niet mee nadat de vorst in de Groningse plaats tegenviel. “Het kan bij ons snel veranderen”, liet Jan Geert Veldman destijds optekenen. Zijn woorden werden waarheid. Dinsdag ging de baan gewoon open voor publiek en na sluitingstijd zijn vrijwilligers begonnen om de baan in gereedheid te brengen voor de marathon.

Aanvankelijk zou de baan woensdag ook geopend zijn voor leden, maar na overleg heeft de vereniging besloten om de baan te sparen voor de marathon. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens kwam woensdagmorgen ter plaatse voor controle en oordeelde dat het ijs goed genoeg is voor een wedstrijd. De vrouwen beginnen om 19.00 uur, de mannenkoers start vervolgens om 20.15 uur.

De laatste natuurijsmarathon die in Noordlaren gehouden werd, was op zondag 26 december 2021. De wedstrijd bij de mannen op tweede kerstdag werd destijds gewonnen door toenmalig Jumbo-Visma-rijder Bart Hoolwerf. Bij de vrouwen kwam Maaike Verweij als winnares over de streep. Door de maatregelen rond het coronavirus was er geen publiek welkom bij die wedstrijd. 

De primeur voor de eerste natuurijsmarathon viel dinsdag ten deel aan Winterswijk waar Marijke Groenewoud en Harm Visser de handen in de lucht mochten steken. Haaksbergen, dinsdagmorgen nog een van de kandidaten voor de eerste wedstrijd, stelde de baan open voor publiek nadat duidelijk was dat de openingswedstrijd voor Winterswijk was. Dat heeft ervoor gezorgd dat de staat van het ijs dusdanig verslechterd is dat het rijden van een marathon onmogelijk geacht wordt.

Ontwikkelingen over natuurijs zijn te volgen in ons liveblog.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan