Tickets
Shop
Video 02 okt 2023

Première musical De Tocht: ‘Een tranentrekker!’

Na meer dan 25 jaar wachten is het eindelijk zover: 'It giet oan!' Op zondag 1 oktober was de wereldpremière van musical De Tocht in het speciaal gebouwde Friso Theater in Leeuwarden. Bekend (schaatsend) Nederland reisde af naar de hoofdstad van de provincie Friesland om de magie van de Elfstedentocht te (her)beleven.

Foto : Margriet de Schutter

Heel wat grote namen uit de schaatswereld kwamen over de blauwe loper. Van de laatste Elfstedentochtwinnaar van 1997, Henk Angenent, tot de eerste winnares in 1985, Lenie van der Hoorn. En van Sven Kramer, die met zijn team van de Sven Kramer Academy de acteurs had klaargestoomd voor het spektakel op ijs, tot andere schaatskampioenen Erben Wennemars, Jochem Uytdehaage, Michel Mulder, Annette Gerritsen, Bauke Jonkman en Douwe de Vries. Ook sportverslaggever en -commentator van de NOS tijdens de Elfstedentocht van ’85, ’86 en ’97, Evert ten Napel, ijsmeester Beert Boomsma en voormalig marathonschaatsster en schrijfster van het boek ‘Op eigen houtje’, Jessica Merkens, wilden allemaal De Tocht meemaken. Zie de reacties van de schaatscoryfeeën in onderstaande video:

Inmiddels zijn er meer dan 85.000 kaarten verkocht. Weinig musicals presteren dit aantal kaarten nog voor de première te verkopen. “Vanaf het begin hebben wij alle vertrouwen in het onderwerp van deze voorstelling gehad”, aldus producent Hans Staal. “De Elfstedentocht en het schaatsen in het algemeen horen bij Nederland. Het geeft ons vertrouwen voor de toekomst.” Deze woorden klinken niet zomaar, want de productie ging gepaard met grote financiële risico’s. Al meer dan vier jaar is er hard gewerkt aan de musical De Tocht. Er is een driehonderdzestig graden draaiende ijsvloer van tweeduizend vierkante meter gebouwd, die van de nieuwste theatertechnieken is voorzien. De totale productiekosten bedragen negen miljoen euro. De organisatie verwacht dit binnen één seizoen terug te verdienen.

Musical De Tocht vertelt een verhaal van passie, afzien, verbroedering en keuzes maken. De Elfstedentocht als metafoor voor het leven; vallen en opstaan, samen en alleen. Met indrukwekkende muziek, pakkende liedteksten en het ijzingwekkend mooie decor van de Friese elf steden. Iedere avond kunnen ruim 1400 mensen genieten van een unieke belevenis. Wolter Weulink, Nandi van Beurden, Theo Martijn Wever, Boy Ooteman, Jolijn Henneman, Maike Boerdam en Thijs Meester zijn de hoofdrolspelers in deze musical die het indrukwekkende verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden vertelt. Als kind sloten zij een pact: ‘Als De Tocht komt, rijden we hem samen’.

Het keerpunt van Dokkum in Spectakelmusical De Tocht | Foto : Joris Van Bennekom

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan