Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2023

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

De renovatie van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam wordt zondag 17 december ‘gevierd’ met de Staatsloterij Schaatsmarathon. Daarmee is er dit seizoen een extra prestigieuze marathon op de kalender voor de schaatsers van de lange adem, naast de wedstrijden om de Daikin Marathon Cup, het Nederlands Kampioenschap op 1 januari en de Grand Prix op de Weissensee en in het Zweedse Luleå. De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt live uitgezonden door de NOS en op schaatsen.nl.

In voorgaande jaren werd het marathonseizoen traditioneel geopend in Amsterdam. Maar vanwege de renovatie van de roemruchte Jaap Eden IJsbaan, afgelopen zomer, werd de eerste wedstrijd om de Daikin Marathon Cup 2023-2024 voor de zekerheid naar Groningen verplaatst. Inmiddels is de Amsterdamse ijsbaan weer volledig in gebruik en dat was mede aanleiding om zondag 17 december de Staatsloterij Schaatsmarathon te organiseren.

Extra winkansen
Geert-Jan Muskens, competitieleider marathon van de KNSB: “Vrijwel alle bekende marathontoppers zullen van de partij zijn in Amsterdam, dus het belooft een mooie wedstrijd te worden en voor de bezoekers en tv-kijkers een prachtige beleving. Er is ook een ‘Leidersprijs’ waarbij rijders punten kunnen verdienen voor elke ronde dat ze als eerste over de streep komen. Daarnaast zijn er nog verschillende premiesprints tussendoor en tevens is er sprake van een 3 rondenklassement, waar rijders bij drie opeenvolgende ronden per sprint punten kunnen krijgen. Tot slot is er ook een ‘Uitloopprijs’ voor de eerste deelnemer die een ronde voorsprong pakt op het peloton. Met deze extra elementen kunnen we hopelijk een spectaculair raceverloop met veel spannende momenten verwachten.”

Joost Zuure, Head of Sponsoring & Beneficianten van Nederlandse Loterij: “Wij verbinden graag ons spelmerk Staatsloterij aan deze bijzondere schaatsmarathon. Marathonrijders zijn de ultieme liefhebbers van de schaatssport. Bij voorkeur op natuurijs natuurlijk, maar ook op de Jaap Eden IJsbaan kun je die unieke ‘koek en zopie’-sfeer in combinatie met een bijzonder wedstrijdformat ervaren. Hollandser wordt het niet, dus als oer-Hollands spel biedt Staatsloterij graag dat gevoel van ‘schaatsgeluk’. Dat er tijdens deze marathon extra winkansen zijn ingebouwd, juichen wij natuurlijk alleen maar toe.”

De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, die tevens het NK Jeugdmarathon en het NK Marathon voor G-schaatsers op 10 februari in Alkmaar ondersteunt. Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland met onder meer sport in zijn portefeuille: “Noord-Holland is een echte schaatsprovincie. We hopen natuurlijk met z’n allen dat we deze winter ook weer op meren, kanalen en sloten kunnen schaatsen, maar anders hebben we met de ijsbanen in Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam een prachtig alternatief. Als provincie dragen wij er graag een steentje aan bij dat ook wedstrijden zoals deze marathon een plek krijgen op die Noord-Hollandse ijsbanen en zo die rijke schaatscultuur in ere houden.”

Programma zondag 17 december
15.00 uur Topdivisie Vrouwen aangevuld met aantal beloften - 80 ronden
16.15 uur Topdivisie Mannen aangevuld met aantal beloften - 125 ronden

Early bird-korting
Toegangskaarten voor de Staatsloterij Schaatsmarathon kosten € 10,- (t/m 15 jaar gratis) en zijn te koop via schaatsen.nl/tickets of op 17 december aan de kassa. Tot 11 december geldt er een early bird-korting van 25% voor online bestelde kaarten.

Voor wie zondag 17 december niet in staat is naar Amsterdam te komen: de wedstrijden worden live uitgezonden op NPO1 en schaatsen.nl/live. De posities van de schaatsers zijn zoals altijd live te volgen via livemarathon.schaatsen.nl. Meer informatie is te vinden op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan