Tickets
Shop
Marathon 26 nov 2023

Bart Swings blijft versnellen en wint nu wel van Harm Visser

Tijdens de seizoensopener in Groningen moest Bart Swings na een millimetersprint zijn meerdere erkennen in Harm Visser. In Hoorn waren de rollen omgedraaid en pakte de rappe Leuvenaar zijn eerste overwinning in de Daikin Marathon Cup. “We hebben vanaf de start koers gemaakt, dan moet ik het afmaken.”

Foto : Neeke Smit

Op een dag waar vluchters geen ruimte kregen, mochten de mannen met de snelle benen wederom aan de bak. De topfavoriet, Harm Visser, kraaide dit jaar al vier keer victorie en was logischerwijs de topfavoriet. Zijn ploegmaten van Jumbo-Visma stelden alles in het werk om de Westereender af te leveren in de sprint, maar uiteindelijk was Swings de ideale leadout. Met het verschil dat de Belg weigerde stil te vallen en won. “Ik dacht: Wanneer valt hij stil? Maar dat gebeurde niet”, vertelde Visser na afloop. 

Swings zette op zijn beurt een en ander recht. “Nu reed ik wel een goede laatste bocht”, refereerde hij aan de mislukte jacht op een mass start-overwinning in de World Cups. “Ik wist dat er nog een ploeggenoot voorin zat, die liet ik begaan. De sprint begon op 500 meter, vanaf dat moment durfde ik het wel aan. Er waren twee jongens weg, even dacht ik dat het voor de derde plek was. Maar toen we eenmaal begonnen, voelde ik dat er meer mogelijk was.  

Wederom moest er een fotofinish aan te pas komen, nu trok Visser aan het kortste eind. Swings – tijdens de marathons in dienst van Okay-Interfarms - passeerde in de laatste honderden meters notabene Stijn van den Bunt, zijn ploegmaat bij langebaanteam IKO. “Ik vreesde nog even dat ik zijn podiumplek afpakte, maar ik moest het natuurlijk doen voor mijn ploeg. Ze hebben de hele dag hard gewerkt, we zaten overal mee. We maakten de koers, dan is het aan mij om het af te maken.” 

Tussen de World Cups door toont de Belgische schaatsartiest zijn kunsten op het ijs. | Foto : Neeke Smit

Na de Aziatische rondreis is de marathon in Hoorn een mooi intermezzo voordat Swings weer afreist naar de World Cups van Noorwegen en Polen. “Deze discipline is ideaal voor mij om erbij te doen. Ik doe het spelletje heel graag, maar om die rondjes in te benen te hebben is heel nuttig. Volgende week rijd ik een 10 kilometer, ook voor de massastart helpt het.” Waar Bart Hoolwerf ingeleverd heeft op de marathon omdat hij specifiek getraind heeft voor de mass start, denkt Swings er anders over: “Een uurtje koers moet altijd lukken, ook omdat ik goed wil zijn op de 5 kilometer. Dan moet je het tempo van de marathon ook hebben.” 

Achter Swings en Visser eindigde Luc ter Haar als derde, weer een podiumplek voor de actieve beuker uit Zeewolde. “Mooi, maar de afstand was groot”, was het commentaar na afloop. Ik zit er wel bij, maar voor het mooie had ik een paar plekken verder naar voren gezeten. Achter de derde plek ontstond een gat, daar baal ik van. Ik weet niet of het de uitslag veranderd had, maar dan heb je tenminste nog het gevoel dat je meedoet. Dat is een zuur puntje aan deze podiumplek.”

De combinatie werklust en een snel eindschot bracht Luc ter Haar zondag in Hoorn weer op het podium. | Foto : Neeke Smit

Bouwselect – De Haan Westerhoff is bezig aan een stabiel seizoen, Ter Haar haalde in Hoorn zijn tweede podiumplek. “In de breedte rijden we veel beter dan vorig jaar, dat opent voor mij ook deuren. Ik probeer veel energie in de wedstrijd te steken om met kleine kopgroepen over te blijven, dan hoop ik in zo’n groep de snelste te zijn. Maar ook in de eindsprint moet het me lukken om te winnen, al heb ik dan de perfecte sprint nodig. Dat was vandaag niet het geval.” 

Uitslagen van de Daikin Marathon Cup staan hier. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan