Tickets
Shop
Marathon 26 nov 2023

Esther Kiel: ‘Mijn liefde voor de marathons is groot’

De World Cups zijn leuk en aardig, maar het rijden van marathons is toch echt de eerste schaatsliefde van Eshter Kiel. In de pauze van de internationale campagne vond Kiel de tijd om af te reizen naar Hoorn en voor de tweede keer op rij de Sjoerd Huisman Bokaal te winnen.

Foto : Neeke Smit

Zonder Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Bente Kerkhoff aan de start kreeg de huidige jaargang Daikin Marathon Cup zondag een nieuwe winnares én eentje die niet onderdeel is van de ploeg Albert Heijn-Zaanlander. De Wokke Vastgoed Marathon voor de Topdivisie vrouwen gaat niet de boeken in als de meest spectaculaire koers ooit. Het regende aanvallen in de eerste helft van de wedstrijd, maar niemand slaagde erin de definitieve kopgroep te forceren. 

En zo draaide de wedstrijd uit op een sprint waarin Kiel veruit de beste was. BDM-BTZ reed een koers uit het boekje, vond Kiel. “We hebben laten zien dat we er nog zijn”, verklaarde ze. “Allemaal reden we alert, elke uitvalpoging hadden we iemand mee en anders sprongen we er makkelijk naartoe. We hadden de koers in handen en konden het afmaken.” 

Kiel mocht de afgelopen weken naar Azië rijden om de World Cups te rijden, maar op een koude zondag in Noord-Holland een marathon rijden is toch het mooiste. “Ik geniet van de World Cups, maar ik vind het heel jammer dat ik daardoor marathons moet missen. Dat mis ik gewoon. Het is gewoon een andere wereld en ik geniet van het rijden in dit wereldje. Mijn kans op de langebaan pak ik met beide handen aan en daar wil ik alles uithalen.”

De Sjoerd Huisman Bokaal staat nog een jaar op de schoorsteenmantel bij Esther Kiel. | Foto : Neeke Smit

Toch, het langebaanschaatsen krijgt niet meer de prioriteit die het ooit voor 27-jarige schaatsster had. “Als het goed gaat, is het leuk”, ging ze verder. “Maar anders haal je er weinig plezier uit, mijn liefde ligt gewoon in het marathonschaatsen. Het is nu redelijk te combineren, top dat ik nu deze wedstrijd mee kan pakken en arbeid van verstouwen.” Woensdag vertrekt Kiel naar Stavanger voor de volgende World Cup. “Erg spijtig dat ik daardoor het fietskamp op Gran Canaria met mijn ploeg moet missen, dat vind ik echt jammer.” 

Ploeggenote Elsemieke van Maaren is de nieuwe leider in het klassement. Maaike Verweij stond na haar blessureleed van afgelopen jaar weer op het podium, zij werd derde en nam de leiding in het jongerenklassement over van Kim Talsma. De Friezin uit de stal van Bouwbedrijf De Vries ging onderuit in de slotfase van de race en deed niet mee in de sprint. 

Uitslagen van de Daikin Marathon Cup zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan