Tickets
Shop
Marathon 26 nov 2023

In afwachting van World Cup-ticket rijdt Giovanni Trébouta marathons

Vijf op een rij voor Okay-Interfarms bij de beloften in Hoorn, Wisse Slendebroek pakte de overwinning. Opvallender was de tweede plek van Giovanni Trébouta (24). De Fransman woont en traint in Nederland en hoopt nog dit seizoen World Cups op de langebaan te mogen rijden. Tot het zover is, maken de wedstrijden om de Daikin Marathon Cup hem beter.

Foto : Neeke Smit

Zo’n drie jaar geleden zocht de familie Trébouta contact met Pieter-Jorn Gemser, die elkaar via het inlineskaten kenden. De jonge Fransman wilde graag naar de Olympische Spelen, maar dat gaat op wieltjes niet lukken. De dunne ijzers bieden uitkomst, maar dan is trainen op hoog niveau wel een belangrijke voorwaarde. Deze winter krijgen die ambities daadwerkelijk vorm, Trébouta trok bij Gemser in. De Sneker bond op 43-jarige leeftijd zelf de schaatsen ook weer onder en doet voor de fun mee in het marathonpeloton. 

“Deze jongen komt niet uit een rijk nest”, vertelt Gemser over zijn huisgenoot. “Zijn ouders helpen hem waar ze kunnen, maar het is moeilijk voor zo’n knul om topsport te bedrijven. Het mooie van zo’n atleet is dat hij er volledig voor gaat, dat bewonder ik echt in hem. Wij denken aan een carrière naast het schaatsen, zijn ultieme ambitie is om topsporter te worden en daar krijgt hij de mogelijkheid voor. Hij traint twee keer per dag en leeft echt voor de sport. Toekomstperspectief? Daar denken ze niet over na.” 

Pieter-Jorn Gemser (hier op kop in Haarlem) had de vader kunnen zijn van Giovanni Trébouta: "Soms voelt het ook wel zo." | Foto : Neeke Smit

Trébouta pakte dit jaar nog de Franse inline-titel op de puntenkoers en beproeft nu zijn geluk in de marathons. Dat gaat hem heel aardig af. In Den Haag sleepte hij de zevende plek in de wacht, vorig weekend in Haarlem naderde hij het podium met plek vier. In Hoorn glipte de 24-jarige rijder mee in een kopgroep die lange tijd kansrijk was. Van het vijftal bleef Trébouta als laatste over en sprintte na machtig ploegenspel van Okay-Interfarms om Wisse Slendebroek in winnende positie te krijgen, naar de tweede plek. 

“Hij had misschien wel kunnen winnen”, zegt Gemser. Zelf vult Trébouta aan: “Ik zat helemaal kapot, de sprint heb ik zo lang mogelijk uitgesteld. Dit was een mooie race, het is erg zwaar, maar het lijkt me mogelijk om er nog een overwinning uit te slepen.” Of dat de komende weken al gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Trébouta is in de race om mee te doen aan de World Cups op de langebaan, maar zit nog in het ongewisse. De Franse bond wacht tot het laatste moment met het aanwijzen van de deelnemers en bovendien is het verkrijgen van een ISU-licentie nog een heikel punt. 

“Schaatsen is voor mij de manier om de Olympische Spelen te halen”, gaat Trébouta, afkomstig uit Guingamp, verder. “Ik ben nog jong, maar de jaren gaan snel voorbij. Twee keer kan ik naar de Spelen, maar Milaan is mijn beste kans.” Naast de onzekerheid rond zijn World Cup-deelname in Tomaszow Mazowiecki, hoeft Trébouta momenteel niet te rekenen op hulp van de Franse federatie. “Dat gaat in de toekomst hopelijk veranderen, maar nu krijg ik de meeste hulp van Pieter-Jorn.” 

Weer winst voor Wisse Slendebroek met een blije Trébouta en Jesse Vollaard op het podium. | Foto : Neeke Smit

Uitslagen van de Daikin Marathon Cup staan hier. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan