Tickets
Shop
Marathon 16 mei 2023

A6.nl verandert van koers, De Neeling opvallendste aanwinst

Afgelopen seizoen combineerden de meeste rijders van A6.nl de marathonsport met het inlineskaten. De ploegleiding heeft besloten om de focus weer te leggen op het (natuur)ijs. Beide topdivisieteams gingen op de schop. Langebaanschaatsster Sanneke de Neeling voegt zich bij de vrouwentak.

Foto : Soenar Chamid

Henkjan Meijer heeft besloten het roer om te gooien. “Vorig jaar hadden we gekozen voor de combinatie inlineskaten en schaatsen. Wij dachten dat het goed zou werken, omdat veel skeeleraars uiteindelijk goede marathonschaatsers zijn geworden. De combinatie is te zwaar, beseften we achteraf”, vertelt Meijer.

“Aan het begin van het marathonseizoen misten we direct enkele rijders die meededen aan het WK Inlineskaten. Dan ontbreekt bij de eerste koersen een halve ploeg en dat brengt onstabiliteit. Bovendien zijn de echte skeeleraars na de zomer opgebrand. Die hebben even rust nodig. Dat vonden wij vervelend voor de anderen. Voor ons was het geen succes en daarom willen we die visie na een jaartje loslaten.”

Vorig seizoen beleefde de ploeg in Oostenrijk het hoogtepunt van de winter: Sharon Hendriks won daar de Alternatieve Elfstedentocht. Ook komende winter zal de nadruk liggen op de wedstrijden in de barre omstandigheden. “Wij keren terug naar de basis van het marathonschaatsen. Die wedstrijden op een 400-meter baan zijn trainingen voor de Weissensee, Zweden en hopelijk Nederlandse natuurijswedstrijden. En de Elfstedentocht natuurlijk!”, lacht Meijer.

De Nieuw-Zeelander Peter Michael is de enige rijder die opnieuw voor de mannen van A6.nl in de Topdivisie zal rijden. Hij krijgt versterking van de Portugees Miguel Bravo (overgekomen uit de eigen beloftenploeg), Marco van der Tuin (OKAY-KPMS) en Bart Mol (Bouwselect – Bouwpartners).

“Bravo heeft ons verbaasd op natuurijs. Echt een bikkel die kan verrassen. Marco had nog een paar andere opties, daar is hij mee in gesprek gegaan en dat is hem niet geworden. Uiteindelijk kwam hij met Bart bij mij terecht. Die jongens blaken van het zelfvertrouwen en zijn altijd aan het trainen. Op natuurijs kan je ze gelijk bij de eerste tien opschrijven.” Vooral voor Van der Tuin een mooie opsteker, want vlak voor zijn zege op de Weissensee kreeg hij te horen dat hij op zoek mocht naar een nieuwe ploeg.

Van der Tuin gaf in Oostenrijk zijn visitekaartje af en heeft nu zijn ploeg gevonden. | Foto : Neeke Smit

Yvonne Nauta en de Belgische Fran Vanhoutte worden bij de vrouwen overgeheveld van de beloftenploeg – die ophoudt te bestaan – naar de Topdivisie. De Italiaanse Laura Lorenzato blijft bij het team. “Laura maakt elk jaar zulke grote stappen en laat zich altijd zien bij de marathons. Yvonne heeft een indrukwekkend seizoen gereden en wilde graag de overstap naar het hoogste niveau maken. In Fran zien we veel talent, zij wil graag vooruitgang boeken. En de echte verrassing is Sanneke de Neeling. Tot voor kort waren we in gesprek met andere rijdsters, maar die bleven trouw aan hun ploegen. Dan ga je verder kijken en Sanneke reed pas nog 4.15 op de drie kilometer, echt een heel goede tijd.”

Van sprintster naar lange adem
De 27-jarige De Neeling vertelt hoe het idee is ontstaan. “Ik had al in mijn hoofd dat ik een paar marathons wilde rijden dit jaar, omdat ik aan het NK Allround wil deelnemen. Yvonne (Nauta, rijdster van A6.nl, red.) belde mij toevallig en vroeg of ik interesse had om marathons te schaatsen. Wij hebben samen in de ploeg gezeten en zij waren op zoek naar een sprintster. Dan moet ik wel eerst al die rondjes doorkomen, grapte ik.”

Voor de Nederlands kampioene Sprint van 2016 is het een grote overstap. “Ik heb nog nooit één marathon gereden. Technisch kan ik wel schaatsen, maar of ik een hele koers volhoud, is de vraag. Daarom zal ik eerst kijken hoe het gaat en daarop mijn doelen baseren. Het lijkt mij leuk om het een keer te proberen na al die jaren sprinten. Iets nieuws doen, waar ik energie van krijg. Vorig jaar heb ik het ook wel naar mijn zin gehad op de ijsbaan, alleen vielen de resultaten tegen. En dan wil je toch wat anders. Helemaal stoppen zag ik niet gebeuren.”

De Neeling zal nog geen afscheid nemen van het langebaanschaatsen, maar verlegt ook daar de focus. “Ik doe mee aan het World Cup Kwalificatietoernooi en het NK Allround in plaats van de sprintvariant. De 1000 en 1500 meter zal ik dan schaatsen en eventueel nog een drie kilometer.” Sinds een paar weken draait De Neeling meer omvang op de fiets, zodat ze straks met haar nieuwe ploeggenotes mee kan komen.  

Van de kortste afstanden op ijzers naar de langste, wat zal het haar brengen? | Foto : Soenar Chamid

Het nieuwe A6.nl
Topdivisie mannen
Peter Michael, M
iguel Bravo, Bart Mol, Marco van der Tuin
Uit: Christiaan Haasjes (Sprog)Marthijn Mulder (meetrainen Reggeborgh), Marc Middelkoop, Ivar Immerzeel, Ruurd Dijkstra (gestopt)

Topdivisie vrouwen
Laura Lorenzato, Yvonne Nauta, Fran Vanhoutte, Sanneke de Neeling
Uit: Sharon Hendriks (stopt), Brit Qualm (Mastermind), Lianne van Loon 

Beloftenploegen stoppen

Alle marathontransfers zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan