Tickets
Shop
IJsbrekers 28 jun 2023

Benen, billen, broeken: uitdagende combi voor schaatssters

Rubriek over taboes in de schaats- en skeelerwereld. Onderwerpen die schuren of gevoelige thema’s die bespreekbaar worden gemaakt. Schaatsers beschikken over gespierde bovenbenen en billen. Hoe vinden zij de juiste (spijker)broek die ze over de dijen en bilpartij krijgen én die goed aansluit bij de taille?

Foto : Bart Amsing | Shapevisions - Dennis Kruiswijk | Eigen foto

Langebaanschaatsster bij Team IKO Robin Groot (22) geeft toe dat het aanschaffen van goed zittende broeken wel ‘een dingetje’ is. “Ik houd van nieuwe outfits kopen en bestel veel online. Wat vaak gebeurt, tijdens het (online) shoppen denk ik: leuk, leuk, leuk en verheug ik me op de bezorging. Eenmaal thuis pas ik het en zit de kleding voor geen meter”, zegt Groot lachend, die je verder niet hoort klagen over de gespierde bilpartij. “Ik vind het een mooie bijkomstigheid van de sport. We trainen hard en we zitten veel in de schaatshoeken. Dan mag je er ook wat moois voor terugkrijgen.”

De nummer vier van het EK Allround van afgelopen seizoen beschrijft waar het knelpunt zit bij het aankrijgen van een spijkerbroek. “Allereerst hoop je dat het over je bovenbenen komt. Deze vallen bij mij qua grootte nog wel mee, maar dan komen mijn billen... Daar gaat het vaak fout. Een maatje groter is in zo’n geval het devies, maar vervolgens zit het bij de taille veel te wijd en zie ik er meteen vier maten te zwaar uit”, zegt Groot met een vette knipoog. “Vaak kijk ik bij Zara of Levi's, dat soort merken. Eerlijk gezegd koop ik vaak rokjes of pantalons. Dat zijn mijn life savers.”

Via een video op TikTok vond Robin Groot het geheim van de smid voor het broekendilemma. | Foto : Eigen foto

Via TikTok vond ze het geheim van de smid (zie TikTok-video onderaan dit artikel). “Door een speciaal knoopje aan te schaffen en deze een paar centimeter naast de vaste broekknoop te plaatsen, kun je het gedeelte bij de taille eenvoudig een paar maatjes innemen. Hierdoor sluit de broek boven de billen ook mooi aan en ontstaat er geen ruimte bij de onderrug. Van deze truc maak ik veelvuldig gebruik.”

Spijkerbroeken shoppen is voor olympisch relay- en wereldkampioene shorttrack Xandra Velzeboer (21) niet haar favoriete bezigheid. Kleding vermaken doet Velzeboer niet. “Ik zoek dingen uit die al goed passen.” En als de shorttrackster shopt, koopt ze vooral tweedehandskleding. Of ze zoekt het dichterbij. “Ik draag wel vaak oude kleding van mijn moeder. We hebben een beetje hetzelfde figuur en zijn even lang, dus dat is ideaal. Laatst mochten mijn zusje (Michelle Velzeboer, red.) en ik ook de oude kleding van onze oma doorzoeken. Daar hebben we ook nog veel leuke dingen uitgeplukt.”

Volgens de shorttrackkampioene is het raadzaam om kleding uit te zoeken waar je figuur mooi in uitkomt. “Ieder heeft een ander lichaam. Dit geldt niet alleen voor schaatsers. Draag kleding die de lichaamsdelen accentueren waar je trots op bent. Daar voel je je het meest gelukkig in.” Daarover gesproken: “Nee, ik vind het niet frustrerend om flink gespierde schaatsbenen en billen te hebben. Sowieso heb ik die nodig om hard te schaatsen. En ja, ik vind het ook mooi, dus ik ben er blij mee.”

Volgens Xandra Velzeboer is het raadzaam om kleding uit te zoeken waar je figuur mooi in uitkomt. | Foto : Eigen foto

Dione Voskamp (26) moet het niet zo van spijkerbroeken hebben. "De laatste paar jaar loop ik eigenlijk alleen maar in sportleggings", zegt de sprintster van Team Novus. "En in m’n vrije tijd draag ik Flared broeken, waar veel stretch in zit en die aan de onderkant iets uitlopen. Ik heb nog wel een spijkerbroek in de kast liggen, maar die zit zo strak. Na het eten wil ik het liefst meteen de knoop losdoen. Bij Flared broeken heb je daar geen last van. Die bewegen lekker mee.”

Bij de vraag of Voskamp nog een leuke spijkerbroekanekdote heeft, schiet ze hard in de lach. “Ik stond een keer in de rij om een ijsje te halen. Staan vind ik vermoeiend, waardoor ik snel de neiging heb op m’n hurken te zitten. Die bewuste dag in de rij deed ik dat ook en scheurde ik aan de onderkant uit m’n broek, vanaf de bil naar de lies. Dat was wel even vervelend. Ik was met twee vriendinnen. Die gingen er meteen voor staan. Snel daarna zijn we naar huis gegaan. Het ijsje kopen werd meteen bestraft”, klinkt het grinnikend.

Dione Voskamp links in een spijkerbroek en rechts in één van haar favoriete Flared broeken in Calgary. | Foto : Eigen foto

Naast de tip om vooral Flared broeken te dragen - en wijde broeken die nu ook helemaal in zijn - adviseert Voskamp om voor stretch te gaan. “Anders krijg je dat de achterkant van de spijkerbroek bij de onderrug open gaat staan. Een riem zou kunnen helpen, maar dat vind ik niet zo mooi. Daarnaast is Costes een superleuke winkel. Al moet ik zeggen dat ik niet veel shop. Ik leef in sportkleding. Jurkjes vind ik superleuk, maar wanneer trek je die als schaatsster aan?”, vraagt de 26-jarige zich hardop af.

Verder is Voskamp trots op de gespierde dijen en billen die onlosmakelijk verbonden zijn met een sprintster. “Ik vind het vooral spannend als ooit het schaatsleven voorbij is. Wat gaat er dan met mijn benen en billen gebeuren? Ik zal moeten blijven trainen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan