Tickets
Shop
Kunstrijden 27 jan 2023

De piraterij van Lindsay van Zundert

Als Lindsay van Zundert zaterdag tijdens het EK op het ijs staat voor haar vrije kür, zullen de klanken van Pirates of the Caribbean uit de boxen knallen. Een opvallende keuze, want de piratenwereld lijkt bijna niet verder af te kunnen staan van het kunstrijden. Waar de rovers van de zee bekend staan om hun wilde uiterlijk, meedogenloosheid en geweld gebruiken om te overleven, worden de kunstschaatsers geroemd om hun esthetische kwaliteiten.

Foto : ISU

Toch zou Lindsay van Zundert zich op enkele vlakken kunnen identificeren met piraten tijdens haar vrije kür. Immers, doorzettingsvermogen en een tikkeltje meedogenloosheid zijn in de topsport cruciaal. Daarnaast moet ook Van Zundert alles op alles zetten om te overleven in de kunstrijdwereld, om haar hoofd boven het bevroren water te houden. Alleen is een crowdfundingsactie een minder brute manier om aan je middelen te komen dan het kapen van een schip…

De Fransman Benoît Richaud is na de succesvolle olympische winter van Lindsay van Zundert aan de slag gegaan om twee nieuwe küren te ontwerpen. Het vrije programma baseerde hij op de filmmuziek van de Pirates of the Caribbean, al was de Nederlandse kunstschaatsster niet gelijk enthousiast. “Op deze muziek wordt veel geschaatst. Bovendien was ik van mening dat het niet bij mij zou passen. Maar door het samenvoegen van verschillende liedjes is het een origineel stuk geworden, waar ik mezelf helemaal in kwijt kan. Ik kan zo echt een show neerzetten.”

Daarnaast leidt deze muziek niet alleen tot herkenning bij de echte kunstrijdfans, maar bij iedereen die de kür zal bekijken. “Ik schaats niet alleen voor de jury, maar ook voor de toeschouwers. Zij gaan op in deze muziek tijdens mijn optreden.”

Nadat Richaud de verschillende elementen van de kür gekoppeld had aan de muziekcompositie kon de Franse ontwerper ASTRAEE aan de slag om een outfit te maken die het gevoel van de muziek uitbeeldt. Van Zundert had de keuze uit enkele designs en koos voor haar vrije programma voor onderstaand kostuum. Omdat dit proces flinke kosten met zich meebrengt, was de Etten-Leurse blij met de financiële steun van Reggeborgh. Het investeringsbedrijf is als naamgever van het commerciële langebaanteam en marathonploeg al actief in de schaatswereld, maar draagt op deze manier ook bij aan het kunstrijden. Belangeloos, want sponsornamen ontbreken natuurlijk op de outfit.

Gedurende de hele winter schaatst Van Zundert dezelfde küren, beide gechoreografeerd door Richaud. In alle prestaties op de grote kampioenschappen heeft de 35-jarige Fransman dus een aandeel. Het vertrouwen van Van Zundert in hem is dus groot. Toch viel de korte kür, een emotioneel Frans nummer van de zangeres Lara Fabian, ook niet direct in de smaak bij de Nederlandse. “Toen ik de muziek hoorde dacht ik: nee, niet leuk. Niks voor mij. Maar nu heb ik er meer gevoel bij gekregen. Ik twijfel niet aan de choreo, ik geloof in Richaud,” vertelt de 17-jarige schaatsster.

De muziek van haar korte kür leidde niet gelijk tot enthousiasme bij Van Zundert. | Foto : ISU

En dat Van Zundert alle reden heeft om op Benoît Richaud te vertrouwen, blijkt wel uit zijn nominatie voor de ISU Skating Awards van 2023. De voormalig ijsdanser, die al met meerdere olympische medaillewinnaars heeft samengewerkt, is opgenomen in een lijst met zeven collega’s. De choreografen van onder meer wereldkampioene Kaori Sakamoto (Marie-France Dubreuil en Samuel Chouinard) en olympisch zilverenmedaillewinnaar Yuma Kagiyama (Shae-Lynn Bourne en Lori Nichol) maken ook kans op de uitverkiezing. Begin februari zal bekend worden wie de award wint.

Hoewel muziek en de daarbij horende beleving belangrijke ingrediënten zijn voor een kür, tellen er nog meer aspecten mee bij de keuze voor een choreografie. De samenstelling van technische elementen en passenseries zal de rode draad vormen in de trainingen van een kunstrijder. Daarbij zijn enkele onderdelen verplicht, maar ligt er ook vrijheid bij de choreograaf om een eigen richting te kiezen. Een post-olympisch seizoen is dan het ideale moment om nieuwe elementen uit te proberen en routines in te slijpen.

Deze winter – waarin Van Zundert mocht debuteren in de Grand Prix - was één van de aandachtspunten de triple-triple in de korte kür, twee drievoudige sprongen achter elkaar. “Omdat ik wist dat ik tijdens mijn twee Grand Prix’ niet op het podium zou eindigen, was dit een mooie gelegenheid om op topniveau deze combinatie te verfijnen.” Beide keren kon ze het element uitvoeren zonder te vallen, al waren de sprongen niet volledig geroteerd, net als tijdens haar korte kür op het EK

Zaterdag wordt bekend of de huidige nummer tien nog enkele plekken kan kapen om te stijgen in de rangschikking, al zal ze blij zijn met haar top 10-klassering. Bovendien zijn haar concurenten ook op rooftocht...

Het programma van zaterdag en de link naar de livestream zijn op de kalenderpagina te vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan