Tickets
Shop
Kunstrijden 13 nov 2022

Noodkreet van Lindsay van Zundert wegens geldzorgen

Met een crowdfunding probeert kunstrijdster Lindsay van Zundert (17) haar carrière in leven te houden. De kosten om haar sport op topniveau te bedrijven zijn zo fors toegenomen dat de Etten-Leurse niet meer kan rondkomen van de inkomsten die ze nu heeft van onder meer de Stichting Kunstrijden Nederland (SKN).

Foto : ISU

Na twee dagen staat de teller op bijna 3000 euro, betaald door 75 meelevende donateurs. Het is een beginnetje van de actie “Help mijn schaatscarrière vooruit’ om 15.000 euro bij elkaar te krijgen waarmee de nummer achttien van de Olympische Winterspelen in Beijing deze winter kan doorkomen. Van de jaarlijkse bijdrage die de Brabantse van SKN (met drijvende kracht oud-kunstrijdster Joan Haanappel) ontvangt, is niet alles meer te betalen. Zo ontdekten Van Zundert en haar moeder Chantal, die veel zaken regelt, dat er nog een achterstallige rekening lag van de coaches, onder andere voor de begeleiding in China.

“Bij de langebaan komen dat soort kosten voor rekening van een commerciële ploeg, in het kunstrijden moet je daar zelf voor opdraaien. We zijn Joan en haar stichting ontzettend dankbaar, zij doet enorm veel voor Lindsay, maar als we nog vier jaar op deze manier blijven leunen op SKN, dan is die helemaal leeg getrokken. Dat kan niet de bedoeling zijn, want de stichting is ook in het leven geroepen voor andere talenten in deze sport”, zegt Chantal.

Ze erkent dat ze zich hebben vergist in de gang van zaken rondom de ondersteuning die een atlete krijgt vanuit NOC*NSF. “Omdat Lindsay naar de Spelen is geweest, dachten we dat ze daardoor de gebruikelijke A-status zou hebben gekregen, en dat zou een vaste toelage betekenen. De technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit, heeft zich er ook hard voor gemaakt. Dat heeft helaas niet het gewenste effect gehad. Lindsay ontvangt weliswaar een kleine bijdrage – waar ze heel blij mee is - maar daar kun je amper een dag van schaatsen, als je weet wat je kwijt bent aan vervoer naar de ijsbaan, ijshuur, en de kosten van de coaches. Om slechts enkele dingen te noemen, hè”, voegt ze eraan toe.

Geldzorgen maken de weg naar de top momenteel extra gecompliceerd voor Lindsay van Zundert. | Foto : ISU

“Het voelt een beetje als in een zwart gat voelen, niet wetend hoe het zal eindigen. Er is veel veranderd voor Lindsay, door de deelname aan de Spelen. Ze wil verder en beseft dat er meer voor nodig is om hogerop te komen. Dat we nu in een situatie zijn beland waar de financiën een struikelblok vormen, zorgt ervoor dat ze niet echt gefocust kan zijn op wat ze moet doen: namelijk hard trainen voor de wedstrijden.”

Dat doet ze met haar eigen begeleidingsteam. Van Zundert zag en ziet er geen heil in om zich aan te sluiten bij het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden in Heerenveen dat de KNSB eerder dit jaar is begonnen. Intussen zijn er wel gesprekken gaande om tot een soort ‘hybride samenwerking’ te komen, waarbij Lindsay zo nu en dan gebruik kan maken van de faciliteiten die het NTK biedt. “Ze ziet het echter niet zitten om fulltime in Heerenveen te verblijven.”

Remy de Wit kent de situatie. Hij sprak na Beijing uitgebreid met Lindsay (en haar trainster en moeder) over de gewenste route naar de Winterspelen van 2026 in Milaan/Cortina. “Lindsay is van harte welkom bij het Nationale Trainingscentrum Kunstrijden in Heerenveen, waar alle mogelijke faciliteiten voorhanden zijn. Voor een (bescheiden) fixed fee kun je daar trainen onder leiding van een olympisch kampioene, is er dagelijks ijs beschikbaar en kun je gebruikmaken van krachthonk, off-ice trainingen, voedingsadvies, fysiotherapie etc."

"Lindsay heeft ervoor gekozen in Etten-Leur te blijven wonen en zelf alles te regelen", gaat De Wit verder. "Dat kost veel (extra) geld. Geld dat wij als KNSB niet in een individueel programma kunnen (en willen stoppen). Het programma dat wij in Heerenveen bieden is robuust en compleet. Daar blijft Lindsay welkom, dan hoeft ze niet langer zelf extra uren ijs te huren of extra trainingen te arrangeren, wat geld en energie kost.”

De Wit besluit: “Wij hopen uiteraard dat Lindsay haar route naar Milaan/Cortina succesvol zal afleggen en niet onderweg ergens afhaakt vanwege geldnood. Wij zorgen ervoor dat ze onbekommerd kan deelnemen aan alle wedstrijden die haar sterker maken op die weg naar Milaan. Reizen, hotels, en aanverwante zaken voor internationale wedstrijden worden vanuit de KNSB bekostigd en geregeld. Wij ontzorgen haar zo veel mogelijk. Meer kunnen we op dit moment niet doen.”

Meer informatie over Lindsays initiatief vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan