Tickets
Shop
Shorttrack 24 apr 2023

Hugo Bosma, Zoë Deltrap en Daan Kos naar TeamNL Shorttrack

Komend seizoen zal de nationale shorttrackselectie versterkt worden met drie rijders. De nieuwkomers zijn Hugo Bosma, Daan Kos (beiden afkomstig van het KNSB Talent Team Noord/WADRO) en Zoë Deltrap (KNSB Talent Team Zuidwest). Rianne de Vries en Anne Floor Otter hebben de nationale selectie verlaten.

Foto : Neeke Smit

Hugo Bosma had gehoopt op selectie voor een van de beste shorttrackploegen ter wereld, maar durfde zich nog niet rijk te rekenen. "Vanaf december trainde ik met TeamNL mee. Ik gaf mezelf een goede kans, alleen weet je het maar nooit." Afgelopen winter kwam Bosma al in de buurt van de wereldbekers, een vierde plek op de 1000 meter was net niet genoeg voor een internationaal startbewijs. "Hopelijk schaats ik me in de toekomst bij de selectie voor de World Cups en de EK's en WK's", klinkt het voorzichtig.  

Omdat Bosma al met de Nederlandse wereldtoppers op het ijs heeft gestaan en met zijn 22 jaar een generatiegenoot is van onder anderen Xandra Velzeboer en Jens van 't Wout, zal hij snel gewend zijn. "Ik voel me redelijk op mijn gemak bij het team en ik heb er veel zin in."

De Boschenaar heeft wel een vermoeden waar hij zijn selectie aan te danken heeft. "Ik had vooral een heel sterk eerste seizoenshelft. Bij de Alta Valtellina Trophy in Bormeo heb ik goed gepresteerd. Ik schreef de 1000 meter op mijn naam en werd derde in het eindklassement. Ook op de trainingen daarna heb ik mijzelf laten zien. Het NK verliep helaas niet helemaal zoals ik wilde."

"De 500 en 1000 meter vind ik het leukst. Ik ben geen pure sprinter, maar meer een allrounder. Op de 1500 meter kan ik ook nog uit de voeten. Komende winter wil ik mijn duurvermogen verbeteren. Als ik mijn snelheid langer vast kan houden, rijd ik op de 500 meter de laatste anderhalve ronde harder en kan ik van een hoge 41'er naar een lage gaan. Of zelfs een 40'er. Daar profiteer ik op de 1000 en 1500 meter weer van", vertelt Bosma, die zichzelf omschrijft als een adrenalinejunkie. "De adrenaline die je krijgt van shorttrack vind ik zo mooi. Schuin door de bocht en elke keer proberen harder te rijden."

De selectie van Daan Kos voor TeamNL Shorttrack lag voor de hand. De 20-jarige rijder mocht afgelopen seizoen al proeven aan het internationale geweld door deelname aan het EK Shorttrack. Dat startbewijs had hij afgedwongen op het nationale kampioenschap, waar hij tweede werd op de 500 meter.

Het 17-jarige talent Zoë Deltrap won onlangs viermaal goud tijdens het NK Shorttrack bij de junioren A. Op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) een jaar eerder gooide de dochter van Priscilla Ernst ook al hoge ogen door vier keer op het hoogste schavot te eindigen. 

In mei starten de rijders van TeamNL Shorttrack aan de gezamenlijke trainingen, ter voorbereiding op komende winter. Daarin moet het WK Shorttrack in Ahoy Rotterdam (15 t/m 17 maart) het hoogtepunt worden. De selectie onder leiding van bondscoach Niels Kerstholt, wiens contract is verlengd tot medio 2026, bestaat nu uit de volgende shorttrackers:

Vrouwen: Zoë Deltrap, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Michelle Velzeboer en Xandra Velzeboer.

Mannen: Teun Boer, Hugo Bosma, Friso Emons, Kay Huisman, Niels Kingma, Sjinkie Knegt, Daan Kos, Itzhak de Laat, Sven Roes, Bram Steenaart, Jens van 't Wout en Melle van ’t Wout.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan