Tickets
Shop
Shorttrack 20 mrt 2023

Zoë Florence Deltrap en Jenning de Boo besten op NK Junioren

De grootste shorttracktalenten streden afgelopen weekend om de nationale titels. Zoë Florence Deltrap was superieur bij de vrouwen, Jenning de Boo won bijna alles bij de mannen.

Foto : Neeke Smit

Deltrap stond zenuwachtig aan de start in Leeuwarden. “Ik vond het wel spannend, want ik had hoge verwachtingen van mezelf. Die wilde ik graag waarmaken. En het blijft natuurlijk shorttrack. Niet alles gaat zoals je wil.” Al ging die laatste opmerking niet op voor de 17-jarige juniore A. Op alle individuele nummers pakte ze het goud. Driemaal werd Deltrap door Bibi Arts en Mijntje de Jong vergezeld op het podium. Bovendien pakte ze goud en zilver op de relay.

Dit seizoen heeft de rijdster van KTT Zuidwest vooral in tactisch opzicht progressie geboekt. “In het begin van het jaar kreeg ik veel penalty’s en ben ik vaak gevallen. Daar heb ik van geleerd. Vanaf januari maakte ik grote stappen. Het lukte mij steeds beter om de races te analyseren. Wanneer moet ik een inhaalactie maken en wanneer kan ik nog even wachten? Ik wist dat het in me zat, maar door verkeerde beslissingen te maken deed ik eerder mezelf tekort. Mooi dat dit weekend het harde werken beloond werd.”

Vooraf was Jenning de Boo de favoriet bij de Junioren A mannen. “De 500 meter wilde ik sowieso winnen en op alle afstanden was mijn plan om het podium te halen.” De wereldkampioen 500 meter van 2022 was de snelste op zijn sprintafstand en de 1000 meter. Op het langste nummer moest hij de zege laten aan zijn ‘maat’ Bas van der Valk. “Bas was gewoon beter. Natuurlijk wilde ik de 1500 ook winnen, dat was een mooi einde geweest. Op zondagochtend fantaseerde ik nog over vijf keer goud, maar ik ben zeker tevreden met mijn weekend.”

Alleen op de 1500 meter hoefde De Boo iemand voor zich te dulden. | Foto : Neeke Smit

Vooral van de teamonderdelen had De Boo genoten. “Een heel leuke sfeer. We reden niet als KNSB Talent Team, maar in de pakken van de clubs waar we begonnen zijn. Iedereen in een oud pak, net als vroeger. Geen KTT Noord tegen KTT Midden, maar club tegen club. De mixed relay staat bij ons niet zo vaak op het programma. Ik woon met Angel, die wilde ik wel even verslaan en dat is gelukt”, aldus de shorttracker die door het goud op de relay’s zijn totaal zette op vier goud en een zilver.

Met Angel doelt De Boo op Angel Daleman. De zesvoudige wereldkampioene junioren op de langebaan bewees wederom dat ze ook prima uit de voeten kan bij de shorttrackers. Omdat ze pas vijftien is, reed zij haar NK Junioren bij de B’s. Viermaal kreeg zij het goud omgehangen. Met de mixed relay schaatste ze in het zilveren team van Deltrap. Leon Visser was bij de mannen op alle individuele nummers de beste shorttracker.

Voor De Boo is het een raar seizoen geweest. Wegens ziekte moest hij als titelverdediger op de 500 meter het WK aan zich voorbij laten gaan. “Jammer dat ik dat toernooi gemist heb, want de hele winter werk je daarnaartoe. De grootste wedstrijd van het jaar. Ik baalde enorm dat ik mijn titel niet heb kunnen verdedigen. Omdat ik het WK Langebaan heb mogen rijden, was het missen iets minder zuur. Dat was een schrale troost.” Met vier gouden plakken heeft De Boo, die volgend jaar geen junior meer is, een mooi visitekaartje afgegeven op het NK.

Alle uitslagen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan