Tickets
Shop
Nieuws 17 mei 2022

Niki Wories wordt disciplinemanager kunstrijden en stopt met schaatsen

Niki Wories (25) wordt per 1 juni a.s. disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. Dit betekent dat de zesvoudig Nederlands kampioene per direct een punt zet achter haar actieve loopbaan als kunstrijdster. Wories volgt Karen Venhuizen op, die vanaf 2013 disciplinemanager is geweest.

Foto : Carl Mureau

“Niki Wories is jong, maar brengt een bak ervaring mee, ze heeft een groot netwerk en kan rekenen op brede steun vanuit de kunstrijwereld”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Niki weet wat het is om harde keuzes te moeten maken om een leven als topsporter te kunnen leiden, met die ervaring kan ze andere atleten helpen om hun weg naar de top te vinden.”
 
De uit Almere afkomstige Wories trok op 18-jarige leeftijd naar Canada om zich daar verder te ontwikkelen als kunstrijdster. Ze nam deel aan twee WK’s, drie EK’s en werd zes keer op een rij Nederlands kampioen. Wories besloot onlangs om in Montréal onder leiding van trainer Ian Conolly toe te werken naar de Winterspelen van 2026, maar bedacht zich toen deze baan bij de KNSB vrijkwam.
 
“Dit was voor mij een echte gamechanger”, zegt Niki Wories. “Als disciplinemanager beteken je echt iets voor het kunstrijden. Je kunt voor atleten het verschil maken. Ik ben nog wel jong, maar heb veel meegemaakt: de nodige ups maar ook veel downs. Ik weet ook wat de vervelende kanten van topsport kunnen zijn. Met die ervaring kan ik een steentje bijdragen aan de positieve stappen die de KNSB nu zet in het kunstrijden.”

Foto : Carl Mureau

 Als disciplinemanager zal Niki Wories operationeel leiding geven aan het topsportdeel van het kunstrijden in Nederland, dat in de lift zit. Voor het eerst sinds 1976 nam een landgenote (Lindsay van Zundert) deel aan de Olympische Spelen. De KNSB zet nu de volgende stap met de start van het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) in Heerenveen, waarbij Wories als disciplinemanager ook een belangrijke rol zal spelen.
 
Het enige nadeel van haar nieuwe baan is dat Niki Wories moet stoppen als actief kunstschaatsster. “Ik wist dat dat een moeilijke stap zou zijn om te zetten”, zegt ze. “Mijn liefde voor de sport is groot, hier heb ik al die jaren veel tijd, geld en energie in gestopt. Maar ik ga niet weg bij het kunstrijden, stap er nu juist dieper in. Ik stop zelf met schaatsen omdat ik aan een nieuw avontuur begin, waarbij ik alles wat ik heb geleerd kan gebruiken om anderen te helpen.”
 
De benoeming van Niki Wories past in het beleid van de KNSB om voormalige topsporters voor de schaatssport te behouden. Alle vijf disiciplinemanagers, inclusief Wories’ voorgangster Venhuizen, zijn oud-topschaatser. Technisch directeur De Wit: “Aan de ene kant is het jammer dat een van onze toprijdsters nu stopt. Maar alle ervaring die ze heeft en de positieve energie die Niki brengt kunnen we in het kunstrijden heel goed gebruiken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan