Tickets
Shop
Het moment van... 27 jul 2022

Het moment van: Simon Kuipers

Rubriek over een speciaal moment van een sporter, coach, trainer of een ander personage uit de nationale schaats-, en skeelerwereld: een hilarische gebeurtenis, hoogte- of dieptepunt dat nog niet eerder is verteld.

Foto : SCS/Soenar Chamid

‘MIJN VRIENDIN MOET VAST HEBBEN GEDACHT: 'WAT IS DIT VOOR EEN GOZER?'
Op 7 november 2010 is Simon Kuipers de eerste Nederlander die in Thialf op de 1500 meter een tijd onder de 1.45 schaatst. 'Wat overkomt mij hier?', is het eerste wat de dan 28-jarige schaatser denkt. Hij is meer dan een seconde sneller dan de nummer twee Mark Tuitert en wordt met overmacht Nederlands kampioen op die afstand. Ruim elf jaar later kan Kuipers nog altijd genieten van die race. 

“Die rit was gewoon verschrikkelijk goed. Terwijl het NK voor mij heel slecht begon. Op de eerste dag van het toernooi werd ik gediskwalificeerd op de 500 meter. Twee keer vals. Enorm balen natuurlijk, helemaal omdat ik net bij een nieuwe ploeg zat. Na zeven jaar onder Jac Orie te hebben getraind had ik de overstap gemaakt naar TVM. Bij die ploeg, met Gerard Kemkers, Geert Kuipers en Bart Veldkamp als coaches, ging het er toch wat anders aan toe dan ik gewend was. Maar ik had een goede zomer gedraaid, voelde dat ik in vorm was. Toch waren er twijfels. Had ik de juiste keuze gemaakt? Was het wel slim om weg te gaan bij Jac? Stel ik m’n nieuwe teamgenoten en sponsoren niet teleur? Dat spookte allemaal door m’n hoofd na die diskwalificatie. Gelukkig reed ik een dag later een goede 1000 meter. Die won ik, nipt voor Stefan Groothuis. Dat was echt een enorme opluchting. En toen moest mijn beste rit dus nog komen.

Op de slotdag van het NK in Heerenveen stond de 1500 meter op het programma. In een van de ritten voor mij reed Mark Tuitert 1.45.86. Poeh, dat is een snelle tijd, dacht ik toen. Maar ik wist ook dat ik sneller zou kunnen. De race van een dag eerder gaf me veel vertrouwen, alleen mocht ik geen fouten maken. Alles moest kloppen. Ik reed rit van m'n leven en finishte in 1.44.81. Een kleine halve seconde boven het baanrecord van Shani Davis, maar een verpulvering van m'n eigen kampioenschapsrecord. En de eerste Nederlander onder de 1.45 op een laaglandbaan. Het ging zo lekker! Alle klappen waren raak. Ik kon de hele tijd blijven schaatsen, had heel weinig verval. Het laatste rondje ging nog zo makkelijk, het voelde net alsof het pas de eerste ronde was.

Ik was ruim een seconde sneller dan Mark Tuitert, die tweede werd. Na de rit viel er zoveel spanning van me af. Coach Geert Kuiper kwam naar me toe. Ik weet niet meer precies wat hij zei, maar het was iets in de trant van: ‘Als een duveltje uit een doosje kom je hier bovendrijven. Maar probeer dat duveltje weer terug te stoppen en haal het weer naar buiten bij andere belangrijke toernooien.’ Mooie woorden, maar ik dacht ook: hoe doe ik dat in vredesnaam?

De feestelijke huldiging na afloop van het toernooi was heel bijzonder. Die was toen in de ijshockeyhal, naast de 400 meter baan. Het was druk, de hele hal stond vol met fans. Mijn vriendin Karli – ondertussen mijn vrouw – stond daar ook ergens in de menigte. Ze komt uit Australië en wist toen nog helemaal niks van schaatsen. We kenden elkaar net een paar maanden en Karli was dat weekend voor het eerst aanwezig bij een wedstrijd. Ze moet vast hebben gedacht: ‘Wat is dit voor een gozer?’ Ik had haar wel verteld dat schaatsen in Nederland een grote sport is, maar ze had nooit verwacht dat het zó populair zou zijn. Dat weekend was ook voor haar een hele belevenis!"

--------------------------------------

Naam: Simon Kuipers
Leeftijd: 39
Discipline: Langebaan
Gestopt: 21 maart 2012
Geboorteplaats: Haarlem
Woonplaats: Australië 
Beroep: Werkte tot voor kort als schaatstrainer bij de Thialf Academy
Hoogtepunten: Bronzen plak op de Olympische Spelen met de ploegenachtervolging (2010), brons op het WK Sprint (2009) en vier keer Nederlands Kampioen (2x op de 1000 meter en 2x op de 1500 meter) 

Simon Kuipers op het hoogste treetje, geflankeerd door Mark Tuitert en Stefan Groothuis | Foto : SCS/Margarita Bouma

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan