Tickets
Shop
Het moment van.... 13 jul 2022

Het moment van: Henk Jan Kerkhoff

Rubriek over een speciaal moment van een sporter, coach, trainer of een ander personage uit de nationale schaats-, en skeelerwereld: een hilarische gebeurtenis, hoogte- of dieptepunt dat nog niet eerder is verteld.

Foto : Neeke Smit

‘NIELS MESU KWAM WINNEND OVER DE FINISH EN IEDEREEN WAS IN TRANEN. HIJ WAS NET VRIJ VAN KANKER’
Op zondag 13 juli 2014, op de dag af acht jaar geleden, vond er een skeelerwedstrijd plaats in Veenhuizen. Inmiddels bestaat deze ronde niet meer. Jannes Mulder was op de motor als speaker en ik gaf commentaar bij de start en finish. Er lag een lang parcours van tien kilometer door verschillende kleine dorpjes tussen Hoorn en Enkhuizen. Alle grote namen stonden aan de start. Ik weet niet eens meer de precieze afstand die ze moesten afleggen. In ieder geval reed er één rijder alleen weg in de koers.

De lucht was helderblauw en er stond een klein briesje. De finishstraat was ondertussen volgelopen. We zaten daar met een aantal bekenden uit de skeelerwereld. Het was een typisch West-Friese middag. In al die plaatsjes hing er een echte kersmissfeer, je reed door de walmen van de rookworsten en het motto bij de kermis en de braderie was: drink zoveel je kunt.

Ondertussen was er in de koers een eenzame koploper: Niels Mesu. Niemand had verwacht dat hij hier wel even zou winnen. Zeker niet. Op dat moment was hij net vrij van kanker. Ik zie Niels nog in de verte aan komen rijden. Jannes was vlak bij hem en riep vanaf de motor door de speakers: ‘Henk Jan, hij is nu voor jou.’ Ik kreeg een brok in mijn keel en ik kon alleen maar zeggen: soms, dames en heren, is zwijgen zoveel mooier…

Met gebalde vuisten en een oerkreet kwam Niels winnend over de finish. Iedereen was in tranen. Alle aanwezigen voelden dat dit zo bijzonder was. Ook al was het ‘maar’ een wedstrijdje. We zagen een stukje bekroning van vechten, keihard werken, niet opgeven en dan zo winnen. En dat hij dit kon beleven met zijn dierbaren. Zijn ouders waren er, veel bekenden en zelfs de verpleegkundige die hem in het ziekenhuis intensief had bijgestaan. Soms heb je van die wedstrijden waarin iedereen het één specifieke rijder enorm gunt. Dat was hier ook zo: iedereen was voor Niels.

Dit is wat topsport zo mooi maakt: het verhaal achter de overwinning. Dit was meer dan een verhaal. Jonge mensen horen niet ziek te zijn. Zij behoren te genieten en optimaal te kunnen gaan voor hun sport. Dat ging bij hem even niet meer en dan toch zo terugkomen. Krijg Jannes Mulder en mij maar eens stil… Dit was zo’n moment.

--------------------------------------

Naam: Henk Jan Kerkhoff
Leeftijd: 52
Discipline: Speaker in het schaatsen en inlineskaten
Gestopt: NK Inlineskaten Vondelpark, 26 juni 2022
Geboorteplaats: Reeuwijk
Woonplaats: Hilversum
Beroep: Communicatieadviseur bij de Politie Amsterdam
Hoogtepunten: Dorpsschaatskampioen Echteld, Commentator Eurosport OS, WK’s, EK’s, NK’s en Special Olympics. Mede-initiatiefnemer: G-marathonschaatsen en Inlineskaten als officiële NK’s

Henk Jan Kerkhoff met Niels Mesu na de memorabele ritwinst. | Foto : Eigen archief Henk Jan Kerkhoff

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan