Tickets
Shop
Rubriek: Het moment van.. 29 jun 2022

Het moment van: Avalon Aardoom

Rubriek over een speciaal moment van een sporter, coach, trainer of een ander personage uit de nationale schaats-, en skeelerwereld: een hilarische gebeurtenis, hoogte- of dieptepunt dat nog niet eerder is verteld.

Foto : Eigen archief Avalon Aardoom

‘IK LAG MET MIJN FIETS BOVEN OP ME IN DE GREPPEL’
Het was eind juni, exact drie jaar geleden. We waren op trainingskamp in het Franse Font Romeu. Als training hadden we een timetrial (tijdrit, red.) op het programma staan. Op de fiets bergopwaarts van A naar B. Niet meer, niet minder. Je doet hier ongeveer een half uur over. Ik begon aan deze race tegen de klok. Er was nog niets aan de hand, maar na zo’n tien minuten voelde ik opeens een druk op mijn borst, een steek eigenlijk. Daarna ben ik nog een stuk doorgefietst en vanaf dat moment is het een waas geweest, blanco en weet ik oprecht niets meer.

Ik kan me herinneren dat ik wakker werd, om me heen keek en met mijn fiets boven op me in de greppel lag. Mijn voeten zaten nog vastgeklikt aan mijn pedalen. Ik lag tegen de berg aan, langs de kant van de weg. Op de achtergrond hoorde ik Koen Hakkenberg, de assistent-coach. Hij kwam op de motor aanrijden en vroeg me wat er gebeurd was. Mijn eerste reactie duurde echt even en was zoiets als: geen idee eigenlijk, volgens mij ben ik flauwgevallen. Ik dacht er niet zo over na. Misschien had ik te weinig gegeten of was het de hoogte. Dat kan gebeuren, maar bij de stafleden van ons team begonnen er wel meteen belletjes te rinkelen. Ik zag meteen paniek bij iedereen in de ogen. Dit was niet oké.

Op dat moment dacht ik vooral: ik ben in een greppel gevallen, boeien! Maar wat als dit in een afdaling was gebeurd of aan de andere kant van de weg, waar mijn coach Jeroen Otter mij op attendeerde: Avalon, je had ook aan de kant van de snelweg terecht kunnen komen, waar allemaal auto’s en vrachtwagens voorbijraasden. Toen drong het pas tot me door hoe heftig het eigenlijk was.

Er zijn bovendien twee teamgenoten langs mij gefietst. Die hebben nadien maandenlang last gehad van het feit dat ze waren doorgereden. Ze voelden zich zo schuldig dat ze niet waren gestopt. Dat vond ik ook wel heftig en vervelend voor hen. Ik kon daar weinig aan doen, maar zij hadden ook geen idee. Uiteindelijk was dit moment het begin van een bizar traject, dat leidde tot het einde van mijn topsportcarrière als gevolg van een aangeboren hartafwijking.

--------------------------------------

Naam: Avalon Aardoom
Leeftijd: 24
Discipline: Shorttrack
Gestopt: 2020
Geboorteplaats: Dordrecht
Woonplaats: Den Haag
Beroep: Shorttrackcoach IJA Dordrecht en GTC Zuid-Holland, ambassadeur Stichting Hartekind
Hoogtepunten: Nederlands kampioen 1500 meter 2018, zilver in eindklassement NK 2018, 2018 – 2020 in NTSDeel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan