Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2021

Kai Verbij: 'Had een heel andere mindset toen ik jong was'

Met de wereldtitel op de 1000 meter had Kai Verbij zich geen beter einde van zijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma kunnen wensen. De 27-jarige sprinter sloeg tijdens de WK Afstanden in Heerenveen als een 'sluipmoordenaar' toe en behoort daardoor automatisch tot de kanshebbers voor een olympische medaille. Aan de vooravond van het olympisch seizoen leggen we de in Leiderdorp geboren schaatser zeven stellingen voor. "Ik heb het gevoel dat ik het plafond op de 500 meter nog niet heb bereikt."

Foto : Soenar Chamid

Van mij mag de winter zo snel mogelijk beginnen
"Aan de ene kant wel, want ik ben absoluut geen zomersporter en alles wat niet schaatsgerelateerd is, kan ik niet zo goed. Aan de andere kant vind ik het ook wel lekker om nog wat meer tijd te hebben om aan de basis te werken, maar ja, die eeuwige tijd krijg je niet. Over dik een week rijd ik mijn eerste wedstrijd in Inzell en dan kan ik zien waar ik de komende weken nog aan moet werken."

Mijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma is beter bevallen dan ik had gedacht
"Hmm, 'beter' is misschien een te groot woord. Ik ging vorig jaar natuurlijk niet naar Jumbo-Visma toe met het idee: gaat het wel goed komen? Bovendien heb ik er bewust voor gekozen om niet één, maar twee jaar vóór de Spelen van team te switchen. Niet alleen omdat ik open stond voor een nieuwe prikkel, maar ook om feedback te krijgen op het jaar dat je gehad hebt. Het was niet prettig geweest als ik deze zomer naar Jumbo-Visma was gegaan en dan nog een heel nieuw portfolio zou moeten opbouwen.

Het begin van het seizoen verliep vrij moeizaam, ik zat heel erg te kwakkelen en reed zo slecht dat ik er onzeker van begon te worden. Uiteindelijk kwam ik er vrij laat achter dat ik de hele zomer met een kapotte brug had rondgereden. Dat verklaarde een hoop. Naarmate het seizoen vorderde, begon ik steeds beter te rijden en won ik de wereldtitel op de 1000 meter. Ja, ik had misschien iets meer willen winnen, maar als je wereldkampioen bent geworden, mag je zeker niet klagen. Er is vooruitgang geboekt en ik heb veel nieuwe dingen geleerd."

Eén keer wereldkampioen is moeilijk, maar twee keer wereldkampioen is nog veel moeilijker
"Helemaal eens! Bij de eerste wereldtitel kan de factor geluk nog een rol spelen, maar als je voor de tweede keer wereldkampioen wordt, is het geen geluk meer en laat je zien dat je op meerdere grote momenten goed kunt zijn. Of de tweede net zo speciaal was als de eerste? De eerste kwam onverwachter, dus toen was ik wat euforischer. Bij de tweede wist ik van tevoren al dat ik een goede kans maakte, omdat ik bij de World Cup ervoor al de beste was op de 1000 meter. In Inzell zat ik meer te denken aan een podiumplek."

Ik leer steeds meer genieten van een topprestatie
"Ik leer het vooral meer te waarderen! Toen ik jong was, had ik een heel andere mindset. Natuurlijk was ik toen óók heel blij als ik had gewonnen, maar dacht ik vaak na een overwinning: dit is gewoon een tussenstap. Als ik daar nu op terugkijk, denk ik: jemig, best wel ziek eigenlijk. Vroeger kwam het me allemaal aanwaaien, maar uiteindelijk realiseer je dat een titel winnen best wel pittig is. Elke titel of World Cup-overwinning waardeer ik nu dus een stuk meer dan voorheen."

Komend seizoen telt voor mij alleen de Olympische Spelen
"Natuurlijk ligt de prioriteit dit seizoen op de Olympische Spelen en wil ik daar heel graag op mijn best zijn, maar het is niet zo dat er dan niets anders meer telt. Er is dit jaar ook een WK Sprint en daar zou ik ook heel graag aan mee willen doen en eventueel winnen als dat zou kunnen."

Aan de vorige Olympische Spelen denk ik niet zo graag terug
"Het waren inderdaad geen succesvolle Spelen voor mij, maar aan de andere kant denk ik dat het al een knappe prestatie is als je er gestaan hebt. Jammer genoeg stond ik daar niet topfit aan de start en kon ik niet laten zien wat ik in me had. Het heeft me doen inzien dat de Spelen ook maar een momentopname zijn en dat die titels erom heen net zo goed tellen. Of ik al aan eerherstel denk? Het zou heel leuk zijn als je een olympische medaille op je naam hebt staan, maar je bent afhankelijk van de rest. Daarnaast is het in Nederland altijd een hels karwei om je te plaatsen."

Ik wil komend seizoen meer 1500 meters gaan rijden
"Dat houd ik vooralsnog in het midden. Ik wil eerst weten wat mijn potentie is op de 500 meter, ik heb namelijk het gevoel dat ik het plafond nog niet heb bereikt. Als blijkt dat ik niet in de buurt kan komen van de overwinning, is de kans aanwezig dat ik me wat meer ga richten op de 1500 meter. Op de 1500 meter zie ik zeker wel kansen en Jac zegt dat ik het kan, dus dan zal het wel zo zijn. Ik zie mezelf geen drie afstanden winnen, dus de één gaat natuurlijk wel ten koste van de ander. De focus ligt daarom in eerste instantie op de 500 en 1000 meter."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan