Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2021

Verbij pakt cadeautje uit: 'Soms moet je geluk hebben'

Dat Kai Verbij er zaterdagmiddag met de wereldtitel op de 1000 meter vandoor ging, was toch wel een 'klein sprookje' te noemen. Na een moeizaam voorseizoen klom de sprinter van Team Jumbo-Visma als een 'cryptomunt' omhoog en sloeg hij als een sluipmoordenaar toe op de WK Afstanden in Heerenveen. "Wereldkampioen word je niet zomaar."

Foto : Sander Chamid

Zijn bijnaam is niet voor niets 'the assassin', oftewel de sluipmoordenaar. Iemand die misschien niet altijd even constant is, maar er wel in één keer staat als het ergens om gaat. Dat gebeurde twee jaar geleden voor het eerst bij de WK Afstanden in Inzell, toen hij als outsider de wereldtitel op de 1000 meter won. Maar ook bij de WK Afstanden in Heerenveen stond hij er op het moment dat het moest, al had hij het 'geluk' dat zijn uitdager Thomas Krol twee keer vals startte en gediskwalificeerd werd. "Zoiets gun je niemand, hij was zeker kandidaat om voor de titel te gaan", aldus Verbij.

"Thomas was dit seizoen de meest constante rijder op de 1000 en 1500 meter, dus ik had het graag met hem willen uitvechten." Verbij had een rit voor de diskwalificatie van Krol een tijd van 1.08,05 op het scorebord gezet en vroeg zich af of die tijd genoeg zou zijn voor het goud. Hij maakte naar eigen zeggen heel wat foutjes en nam in de laatste twee binnenbochten te veel risico. "Maar na de diskwalificatie van Krol wist ik dat de kans heel groot was dat ik kon gaan winnen. Pavel (Kulizhnikov) kwam nog wel dichtbij, maar ik zag dat hij ook veel foutjes maakte."

De wereldtitel voelde voor Verbij dan ook wel een beetje als een cadeautje vanwege de foutenregen bij hemzelf en bij de anderen. Hoewel de blijdschap overheerste, was er toch ook die kritische blik. "Ik blijf een perfectionist, zie altijd dingen die beter kunnen", vervolgt de 26-jarige sprinter. "Maar al met al vind ik het heel mooi dat ik voor de tweede keer wereldkampioen ben geworden. Eén keer wereldkampioen worden is lastig, maar twee keer wereldkampioen worden is nog veel lastiger. Soms moet je geluk hebben en dat heb ik vandaag gehad."

Het is een klein sprookje, vertelt hij. Toen hij in de zomer de overstap maakte van Team Reggeborgh naar Team Jumbo-Visma volgden de ene tegenslag naar de andere: een schouderbreuk, kapot materiaal en valpartijen bij het EK Sprint en bij de eerste World Cup leidden tot een teleurstellend voorseizoen. "In het begin van het jaar had ik niet verwacht dat ik wereldkampioen zou worden", kan hij er nu wel om lachen. "Ik voel me nu net een cryptomunt, ik ga in een stijgende lijn omhoog. Hopelijk kan ik de komende jaren blijven domineren en vaker mooie dingen laten zien."

Foto : Sander Chamid

Aangeslagen Krol: 'Maak bijna nooit zo'n fout'
Thomas Krol was zaterdag zwaar teleurgesteld dat hij na twee valse starts niet meer mee kon doen om de wereldtitel op de 1000 meter. De 28-jarige Deventernaar, die dit seizoen slechts één 1000 meter verloor, vroeg zich na afloop hardop af hoe het kon gebeuren. "Ik weet het echt niet. Ik maak bijna nooit zo'n fout, maar vandaag overkomt het me twee keer. Ik maakte te vroeg een schijnbeweging en stond bovendien niet helemaal lekker. Ja, heel gek, en ook heel zuur", aldus een balende Krol.

Het was het tweede jaar op rij dat Krol tegen een diskwalificatie op de 1000 meter aanliep. Vorig jaar hinderde hij zijn directe tegenstander en kon hij een medaille ook vergeten. "Natuurlijk had ik vandaag graag willen laten zien wat ik kon, maar het enige voordeel is dat ik met frisse benen naar morgen toe ga", doelt Krol op de 1500 meter die zondag op het programma staat. Op deze afstand won hij twee seizoenen geleden de wereldtitel en ook dit seizoen was hij oppermachtig op deze afstand. "Nu moet ik morgen maar winnen, heel simpel."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan