Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2021

Verbij: 'Jac wil heel graag dat ik 1500 meters ga rijden'

Hij kende dit seizoen nog weinig fortuin, maar tijdens de laatste World Cup van het seizoen was er toch nog succes voor Kai Verbij. De 26-jarige rijder van Team Jumbo-Visma sprintte op de 1000 meter naar zijn vierde individuele World Cup-overwinning en nam tevens revanche op 'guy to beat' Thomas Krol. "Ik was gewoon beter vandaag."

Foto : Sander Chamid

Vorige week moest Verbij nog zijn meerdere erkennen in Krol, die in een onderling duel negen honderdste sneller was dan zijn kameraad Verbij. Een week later waren de rollen omgedraaid en bezorgde Verbij zijn ploeggenoot de eerste nederlaag van dit World Cup-seizoen. Dankzij zijn 1.07,35 reed de voormalig wereldkampioen sprint de één na snelste tijd in Thialf en klopte hij Krol in een directe confrontatie met een voorsprong van 0,22 seconden. "Het is altijd fijn om van Thomas te winnen. Hij is the guy to beat en heeft dit seizoen al heel veel gewonnen", glundert Verbij.

De zoon van een Nederlandse vader en een Japanse moeder koos voor dezelfde aanpak als vorige week, toen hij net nipt moest afleggen tegen Krol. "Ik opende best hard voor mijn doen, waardoor ik op de kruising wat efficiënter achter Thomas aan kon rijden. Helaas maakte ik in de eerste binnenbocht een paar foutjes en verloor ik wat snelheid. De tweede binnenbocht ging ten opzichte van vorige week juist een stuk beter", aldus Verbij, die Krol op het laatste rechte stuk niet meer langszij zag komen. "Ik wist dat ik het kon, dus dan is het heel fijn als het nu wel lukt."

Ambities
Voor Verbij was de overwinning op de kilometer een welkome opsteker na een tot nu toe weinig fortuinlijk seizoen. De sprinter, die sinds deze zomer voor Jumbo-Visma uitkomt, kon zijn Europese sprinttitel niet verdedigen vanwege een valpartij op de eerste 500 meter. Ook bij de eerste World Cup van het seizoen ging hij onderuit op deze afstand, waardoor hij automatisch gedegradeerd was naar de B-groep. Deze liet hij zondagochtend schieten om zich volledig te focussen op de 1000 meter. "Ik voelde een stuk frisser en scherper", aldus Verbij.

Bij de WK Afstanden, die over een kleine twee weken op het programma staan, hoopt Verbij mee te strijden voor de wereldtitels. Zowel op de 500 als 1000 meter denkt hij een goede kans te maken. "Op de 500 meter kan ik zo acht man opnoemen die kunnen winnen. Als ik 9,6 kan openen, hoor ik daar zeker bij", beweert Verbij, die zichzelf echter meer kansen toedicht op de 1000 meter. "Op die afstand is de kans wat groter, aangezien ik samen met Thomas en Pavel (Kulizhnikov, red.) als enige structureel onder de 1.08 rijd. Maar goed, ik moet de komende weken elke dag gefocust blijven."

En hoe zit het met zijn ambities voor de 1500 meter? Als het aan zijn coach ligt, gaat Verbij zich daar ook op richten. "Jac (Orie, red.) wil heel graag dat ik 1500 meters ga rijden. Als de kans groot is dat ik op deze afstand om de medailles kan strijden, heb ik zoiets van: waarom niet? Wellicht ga ik er volgend jaar een aantal meepakken, maar dat moet ik eerst eens met Jac gaan bespreken. Ik heb sowieso al drie, vier jaar lang geen 1500 meter meer gereden, dus ik heb geen idee of het me überhaupt ligt. Ik wil eerst weer meedoen op de 500 en 1000 meter, daarna zien we wel verder."

Foto : Sander Chamid

Balende Krol: 'Ben op waarde geklopt'
Thomas Krol baalde na afloop als een stekker. De 28-jarige sprinter had zijn zegereeks van dit seizoen graag willen voortzetten, maar werd naar eigen zeggen 'op waarde geklopt'. "Ik reed een goede race, dat steekt misschien nog wel het meest. Een tweede plaats is niet slecht en de tijd is ook zeker niet slecht. Als Kai het niet had gereden, was ik hartstikke blij geweest. Als er iemand beter is, moet je dat accepteren. Kai opende beter en dan houdt hij de controle in de race, omdat hij voor mij ligt. Het doet wel pijn dat ik niet win, maar chapeau voor Kai."

Met zijn ploeg heeft hij de afgelopen week flink doorgetraind ter voorbereiding op de WK Afstanden, die over anderhalve week in Heerenveen plaatsvinden. "Dat is een logische verklaring waarom ik nu niet in topvorm ben, maar ik heb dezelfde trainingen gedaan als Kai, dus dat is ook geen excuus." De vele races in dit ingekorte seizoen hakken er ook flink in bij de rijders, die niets willen overslaan. "Een EK met vier races en twee World Cups met vier races is een best pittige belasting, zowel fysiek als mentaal", aldus Krol.

"Daarom vind ik het fijn om even op adem te kunnen komen en dan weer fris toe te werken naar de WK. Daar zijn er weer nieuwe kansen." Hein Otterspeer (1.08,37) en Dai Dai N'tab (1.08,43) eindigden op de plaatsen vier en vijf, Wesly Dijs vond zichzelf terug op de twaalfde plaats (1.09,31). Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov sloeg de slotdag van de tweede World Cup over. De Rus meldde zich eerder op de dag af vanwege een liesblessure. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan