Tickets
Shop
Nieuws 28 okt 2021

Verweij in jagende positie: 'Ik kan alleen maar winnen'

"Laat het jagen vanaf nu officieel beginnen." Met die woorden luidt Koen Verweij (31) grijnzend het nieuwe seizoen, dat vrijdag met de Daikin NK Afstanden van start gaat, in. De Noord-Hollander kan zich na een lange periode van 'managen' weer op zijn sport richten en gaat er in zijn laatste olympische seizoen alles aan doen om nog één keer op het olympisch strijdtoneel te vlammen. "Ik wil op het OKT mijn hardste 1500 meter rijden."

Foto : Soenar Chamid

Hardop kunnen uitspreken dat hij weer écht atleet is: Verweij kan zich al bijna niet meer herinneren wanneer hij dat voor het laatst kon. Sinds Verweij er in de zomer van 2020 voor koos om een eigen ploeg op te zetten, was hij voortdurend in de weer met bedrijfsgerelateerde zaken, zoals vergaderen en het binnenhalen van geldschieters. De stress die hij naar aanleiding daarvan ervoer, leverde hem tussendoor ook nog een hernia op, wat hem wekenlang buitenspel zette. "Vorig jaar stond echt alleen maar in het teken van de ploeg opzetten, Jutta erbuiten proberen te houden en de ideale situatie proberen te creëren", kijkt Verweij tijdens de teampresentatie in Zandvoort terug op die intense periode.

Met Worldstream vond Verweij in augustus 2020 een belangrijke partner en tevens naamgever van het team; daar kwam vorige week het 'oer-Hollandse merk' Corendon bij als tweede naamgever en mede-hoofdsponsor. "Een grote naam, een grote partij. Het was ook nodig om de volgende stap als ploeg te zetten", reageert een trotse Verweij op de komst van de luchtvaartmaatschappij, die tussen 2011 en 2016 ook al sponsor was in de schaatssport. Verweij maakte zelf één seizoen onderdeel uit van Team Corendon. "Ik heb toen een onwijs mooi jaar gehad, maar ze zijn op een niet zo leuke manier uit het schaatsen gegaan. Ik heb echter altijd contact met ze onderhouden en de wens uitgesproken om het nog een keer over te doen. Het feit dat ze er nu weer instappen, betekent dat we het goed voor elkaar hebben."

Underdog
De komst van Corendon zorgt er tevens voor dat Verweij een flinke last van zijn schouders heeft kunnen laten vallen en zich sinds lange tijd weer 'officieel atleet' kan noemen. Hoewel de voormalig wereldkampioen allround nog niet te veel verwachtingen heeft van de Daikin NK Afstanden die komend weekend in Heerenveen plaatsvinden, verwacht hij des te meer van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) dat eind december op de kalender staat. "Ik wil op het OKT mijn hardste 1500 meter ooit rijden en de snelste slotronde op de mass start noteren. Als ik dat doe, weet ik dat mijn seizoen naar slagen toegaat", aldus Verweij, die beseft dat hij niet meer tot de favorieten wordt gerekend. 

En heel eerlijk, die 'jagende positie' vindt Verweij naar eigen zeggen best wel lekker. "Ik ben nu een underdog die kan jagen. Anderen zijn favoriet en kunnen dus alleen maar verliezen, terwijl ik alleen maar kan winnen." Volgens Verweij spreekt het bovendien in zijn voordeel dat hij het OKT al een paar keer eerder heeft meegemaakt. Sterker nog, tijdens de vorige twee kwalificatiemomenten wist hij zich beide keren voor de Olympische Spelen te plaatsen. "In aanloop naar het vorige OKT reed ik Nederlandse records, baanrecords en deed ik mee om de wereldrecords. Dat was ook een vrij beladen seizoen, omdat ik mezelf heel graag wilde laten zien", herinnert Verweij zich nog. 

Ook dit seizoen wil hij zich graag laten zien. "Natuurlijk wordt het een spannend toernooi, maar daar ga ik altijd wel goed op", zegt de vice-olympisch kampioen op de 1500 meter van Sotsji. "En waarom zou ik eind december geen baanrecord kunnen rijden? Of waarom zou ik de 1.42-grens niet kunnen opzoeken? Grenzen zijn er niet voor niets om doorbroken te worden." In zijn laatste olympische seizoen wil Verweij naast presteren ook gaan genieten. "Nu de tweede partner erbij is gekomen, is één van mijn doelen al geslaagd. Het plaatje zou helemaal compleet zijn als ik over een paar maanden met een olympisch gouden medaille om mijn nek sta."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan