Tickets
Shop
Nieuws 04 nov 2020

Verweij: 'Ik wilde deze route puur voor het winnen'

Hij moest de Daikin NK Afstanden wegens de naweeën van een hernia laten schieten, maar Koen Verweij is vastberaden om zich dit jaar nog aan het Nederlandse publiek te tonen. Na zes weken stil te hebben gezeten is de 30-jarige Koedijker langzaam weer aan het opbouwen en stelt hij alles in het werk om topfit aan de start te verschijnen bij het WK Kwalificatiemoment eind december.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Ik wil tussen Kerst en oud & nieuw strijden voor de WK-tickets en gezien mijn niveau van vóór mijn hernia is dat zeker realistisch. Ik weet hoe ik destijds in de rondte schaatste en dat ging écht goed", klinkt het optimistisch. Verweij, die inmiddels alweer twee weken op het ijs staat, doet eind november wellicht al mee aan het Daikin NK Allround als voorbereiding op het WK Kwalificatiemoment. De komende weken zullen moeten gaan uitwijzen of dat haalbaar is. "Mijn rug laat bijna alles weer toe, dus dat is positief."

Natuurlijk had de Noord-Hollander er het afgelopen weekend ook al graag bij willen zijn, ware het niet dat hij halverwege augustus te maken kreeg met een vervelende rugblessure, oftewel een hernia. Opgelopen door een samenloop van factoren: veel trainen, hard trainen, te weinig rust én, zegt hij, "te veel met zakelijke dingen bezig geweest." Daarmee doelt hij op het oprichten van zijn eigen team, Team Worldstream, dat vorige week officieel aan de buitenwereld werd gepresenteerd.

Volwaardig
Sinds Verweij in april te horen kreeg dat er geen plek meer voor hem was bij Team Reggeborgh besloot hij de uitdaging aan te gaan om een eigen team op te zetten. In eerste instantie nog zonder zijn vriendin Jutta Leerdam, die op dat moment nog met meerdere teams in gesprek was. Verweij sloeg al gauw de handen ineen met Kosta Poltavets, de coach met wie hij al jaren een goede band onderhoudt. Even later maakte ook Leerdam kenbaar dat zij samen met hen het avontuur wilde aangaan. "Zij trainde vanaf het begin al met ons mee", legt Verweij uit.

"De afgelopen twee jaar heeft ze op de visie van Kosta getraind en ze zag wat ze aan hem had en wat hij met haar deed. Dat gaf Jutta zoveel vertrouwen dat ze tegen mij zei: 'Koen, ik wil er ook bij!' Toen was het voor mij duidelijk dat we hier een volwaardige ploeg van moesten maken." Verweij stelde een kostenplaatje op, zocht naar de identiteit van het team en zette vervolgens zijn netwerk in om een passende sponsor te vinden. "We wilden niet de eerste de beste sponsor hebben die een logo plakt. We wilden iets neerzetten dat kan blijven bestaan en dat niet afhankelijk is van één partij."

Verweij en Leerdam kregen met IT-bedrijf Worldstream uiteindelijk de gewenste hoofdsponsor. "Zij zochten zelf contact met ons", zegt Verweij trots. "Het is een partij dat uit het Westland komt en daar komt Jutta ook vandaan. Worldstream volgt haar al jaren op de voet en vond het heel interessant om in de schaatssport te stappen. We zitten natuurlijk in een supermoeilijke tijd met z'n allen, maar zelfs in deze periode hebben zij met ons meegeholpen en meegedacht. We mogen echt van geluk spreken met zo'n fantastische hoofdsponsor."

Middagdutje
Vorige week kreeg het team van coaches Kosta Poltavets en Jan Bos het goede nieuws dat het een topteamlicentie van de KNSB heeft verkregen, al ging dat niet vanzelf, zegt Verweij. Omdat de ploeg aanvankelijk niet genoeg punten had verzameld om daadwerkelijk een topteam genoemd te mogen worden, werd de ploeg op het laatste moment van zes naar negen schaatsers uitgebreid. "
Een sponsor wil natuurlijk wel instappen als het een A-ploeg is, zodat het zijn logo's kan tonen", weet Verweij, die zich de afgelopen maanden meer manager dan topsporter heeft gevoeld.

"Ik denk dat ik er soms wel de hele dag mee bezig ben geweest. Terwijl mijn teamgenoten een middagdutje deden, ging ik naar afspraken en meetingen, maar ook in mijn hoofd was ik er continu mee bezig. Natuurlijk had ik ook graag op bepaalde momenten willen relaxen, maar dit was gewoon heel belangrijk", vervolgt Verweij, die trots is op het eindresultaat. "Dat het allemaal gelukt is, geeft me een voldaan gevoel. Vanaf nu kunnen we gaan doorbouwen en dat is misschien wel het leukste van het hele traject. En ja, die middagtukjes heb ik nu echt wel nodig, haha."

Of hij zich weleens afgevraagd heeft waar hij aan is begonnen? "Nee, ik heb deze route eerder bewandeld en wist wat me te wachten stond. Ik wilde de laatste twee jaar van mijn carrière met mensen samenwerken met wie ik weet dat ik kan winnen en dat team heb ik nu. Natuurlijk was het niet altijd even makkelijk, maar ik heb deze route gekozen, puur voor het winnen." En winnen, dat wil hij over een kleine twee jaar bij de Olympische Spelen van Peking. "Dat is waarom ik ben begonnen aan dit traject. Het hoofddoel is olympisch goud op de 1500 meter en de mass start."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan