Tickets
Shop
Nieuws 29 jun 2021

Even voorstellen: KNSB Talent Team Midden Oost

Deze zomer besteedt Schaatsen.nl extra aandacht aan de vijf KNSB Talent Teams, onder meer via de reeks vlogs van Angel Daleman, Tom Nijdam en Isabel Grevelt. De komende weken geven we van elke kweekvijver een video-impressie, met vandaag aflevering 1: KNSB Talent Team Midden Oost.

Foto : Isa Groenewoud

Hoewel de winter nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen voor het schaatsseizoen in volle gang. Zo ook bij KNSB Talent Team Midden Oost, waar de rijders hard trainen om vanaf september zo fit mogelijk aan de start te staan van het nieuwe seizoen. "Uiteindelijk is het belangrijkst dat de rijders een goede ontwikkeling doormaken, zowel fysiek als mentaal", vertelt olympisch kampioen en coach bij ‘team Midden’ Stefano Donagrandi.

Door de intensieve samenwerking met het TeamNL Centrum, waar NOC*NSF topsport en onderwijs hand in hand laat gaan, zijn dit jaar meer experts betrokken bij de opleiding en begeleiding van de jonge schaats- en inlineskatetalenten. 

"We worden ondersteund met krachtexperts en fysio’s", vertelt coach van ‘team Oost’ Johan Freriksen. Hij werkte reeds met toppers als Joy Beune, Carlijn Achtereekte en Thomas Krol en weet dus hoe je rijders beter maakt. "We zijn vooral veel bezig met techniek. Dat houdt in dat we veel analyseren, beelden bekijken en de rijders voorzien van feedback." Donagrandi vult aan: "Een goede techniek is de basis van het schaatsen."

In de zomer wordt vooral ook veel getraind om fysiek sterker te worden, onder meer tijdens een trainingskamp in mei in de omgeving Utrecht. Daar werd samen met de shorttrackselectie een intensief programma afgewerkt op het ijs, in het krachthonk en op de fiets. "Het is belangrijk om sterker te worden in vermogen, zodat je de wedstrijden goed aan kunt", aldus Freriksen.

De intensieve samenwerking tussen het deel Midden (met de ijsbaan in Utrecht als thuisbasis) en Oost (Enschede) verloopt steeds beter. "Onderling kunnen we veel technische kennis uitwisselen", stelt Donagrandi. Het belangrijkste vinden de coaches dat de rijders vooruitgang boeken, niet zozeer welke resultaten daarbij horen. Freriksen: "Ik wil dat de schaatsers beter worden en dat ze podium rijden. Maar het maakt mij niet uit in welke categorie dat is."

De selectie van KNSB Talent Team Midden-Oost langebaan bestaat voor het komend seizoen uit de volgende rijders: Timo Lamme, Jorn de Vries, Vera van Ditshuizen, Tyche Warmsteker, Stein de Wit, Stijn Beekelaar, Stan van Vliet, Sanne Oosterwijk, Semmie Bakker, Janna Bolsius, Emma Kole, Tosca Mulder, Lara van Son, Lièn van Disselaar, Thomas de Lange, Rick Meijer, Loek van Vilsteren, Amée Hollanders, Jorian ten Cate, Ruben Ligtenberg, Loes Busser, Quinty Vos

Bekijk hier de sfeerimpressie van de zomertrainingen bij KNSB Talent Team Midden Oost. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan