Tickets
Shop
Nieuws 15 jul 2021

Inlineskaters hebben zin in EK: ‘De echte zenuwen komen zondag pas’

Met een negatieve coronatest in de hand reisde de Nederlandse inlineselectie afgelopen dinsdag naar Portugal voor de EK Inlineskaten. Ondanks de aangescherpte maatregelen in eigen land en de stijgende besmettingscijfers in Portugal kan het team zich perfect voorbereiden op het toernooi. “De locatie is mooi, de baan ligt er strak in en de rijders zijn blij”, vertelt bondscoach Frank Fiers.

Foto : Marcel Scheperkamp

Samen met collega-bondscoach Valentina Berga-Belloni werd het startsein van de campagne al geruime tijd terug in Nederland gegeven. Het team kreeg al op tijd de nieuwe outfits overhandigd en deed in de nationale kledij mee aan het Radboud Internationaal Toernooi. Daar konden de bondscoaches vast verschillende opdrachten en tactieken in wedstrijdverband uitproberen.

Enkele dagen voor vertrek naar Portugal organiseerden de bondscoaches nog een teambuilding uitje in Friesland. Na een training op de piste van Heerenveen lunchte de ploeg met elkaar, waarna de groep vertrok naar het water om te suppen. Berga-Belloni kwam met het plan voor het uitje, nadat ze vorig jaar met haar eigen rijders uit het KNSB Talent Team Noord eenzelfde uitstap had gemaakt. Na het vertier op het water werd in alle rust afgesloten met een yogales op het droge.

“Het was goed om de ploeg samen te hebben en dat we dit konden doen. Je ziet elkaar toch een keer in andere omstandigheden”, benadrukt Fiers het belang van de gezamenlijke aftrap. Daarnaast was het ook nog eens een leuke activiteit. “Iedereen was enthousiast. Er zijn weinig mensen die het droog hebben gehouden”, lacht de bondscoach. Met de sfeer in de ploeg zit het wel goed.

Voorbereiding
Intussen is de ploeg volledig gesetteld in het hotel op twintig minuten rijden van de baan waar de medailles over enkele dagen veroverd moeten gaan worden. De doelstelling van de selectie is nog altijd ongewijzigd: in elke categorie moet een rijder op het podium belanden. In de dagen in aanloop naar het toernooi ligt de focus van de ploeg dan ook op het verkennen en uittesten van de piste. Aan de voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen.

De coronamaatregelen zorgen wel voor een andere omgeving dan gebruikelijk is rond grote toernooien. Zo is er geen publiek aanwezig bij de wedstrijden volgende week. “Jammer, maar voor de veiligheid goed”, aldus Fiers. “Als je ziet wat er allemaal gebeurt, is dat wel een verantwoorde beslissing.”

De Nederlandse ploeg gedraagt zich ook anders dan normaal. “We eten apart en al onze kamers zitten op dezelfde verdieping van het hotel, zodat we als het ware in een bubbel zitten. De sporters gaan niet buiten het hotel koffie drinken of winkelen. Op die manier proberen we te vermijden dat er besmettingen komen. Een wandelingetje maken kan natuurlijk nog wel, maar wel met afstand houden en zonder terras of winkel.”

Zenuwen
Ondanks de andere setting dan normaal is de ploeg klaar voor de strijd om de titels. Na de openingsceremonie van zondag barst het toernooi maandag los met de pistewedstrijden. Na een rustdag op donderdag wordt het toernooi vervolgd op de weg. Voor de Nederlandse ploeg zijn beide parcoursen in Canelas vreemd. Daarom trainen de rijders de komende dagen veelvuldig op de piste. Met name het wegparcours belooft mooie wedstrijden te geven door het hoogteverschil, denkt Fiers.

Van druk of spanning is op dit moment nog nauwelijks sprake. De sfeer is ontspannen en er wordt gelachen en zelfs gezongen voor de verjaardag van B-junior Patricia Koot. “Het is nu nog verkennen, rondkijken en aftasten”, vertelt Fiers. “De EK-stress is er nog niet. De echte zenuwen komen zondag pas.”

Meer informatie over de EK in Canelas vind je op de speciale toernooipagina. Hou onze website de komende dagen in de gaten voor de uitgebreide voorbeschouwing.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan