Tickets
Shop
Inlineskaten 12 apr 2024

Bart Swings, Vlaamse skeelerheld in Shanghai

Je hebt clinics…en clinics. Bart Swings, wereldtopper op de schaats en als inliner, was wel een beetje verbaasd toen hij deze week namens de sponsor van zijn ‘wieltjesteam’ Powerslide inging op de uitnodiging om de jeugd van enkele lagere scholen in Shanghai de beginselen van het skeeleren bij te brengen. Duizenden kinderen stonden te trappelen van ongeduld...

Foto : Powerslide

Daar sta je dan, met naast je landgenoot Jason Suttels en je Duitse collega Felix Rijhnen, voor een gezelschap van meer dan 4000 enthousiaste kinderen, in leeftijd variërend van zes tot twaalf jaar die allemaal best willen leren hoe je moet rollen op wieltjes. De naam van de school weet Bart Swings niet meer, wel dat hij woensdag met open mond verschoot van de menigte die zich had verzameld op een prachtig uitziend inlinecomplex in de stad van meer dan 26 miljoen inwoners, twee keer het aantal mensen dat er in België huist..

“Ik was echt verbaasd over de opkomst en de manier waarop zo’n school dit oppakt. Het deed me goed te zien dat inlineskaten daar deel uitmaakt van het aanbod van sportactiviteiten voor de leerlingen. Het was heel cool om te doen. De kinderen waren superenthousiast. Vanuit Powerslide was eerder de vraag gekomen of we wat eerder naar Sjanghai wilden reizen (waar zondag de eerste marathon wordt verreden van de nieuwe World Skate Marathon Tour, red.) om eerst langs een paar scholen te gaan om clinics te verzorgen. Dat leek me wel leuk, en dat gold ook voor Jason en Felix. Daarom zijn we een week van tevoren naar China gevlogen.”

Wat zeker is: het trio kreeg er veel energie van om met zoveel leergierige Chinezen aan de slag te gaan. Probeerden ze niet tijdens de ‘skateles’ in het wiel van de veelvoudig wereld- en Europees kampioen te kruipen, dan sloten ze na afloop wel vol verwachting aan in de meterslange rij van kinderen die geduldig wachtten tot ze een krabbel konden krijgen van de Vlaming. “De drukte en de gekte van de bijeenkomsten hielpen goed om de jetlag wat te verdringen. Bovendien waren de clinics zo plezierig dat we automatisch nog meer zin kregen om zondag zelf ook te knallen in de eerste marathon”, aldus de 33-jarige Swings, bijna vanzelfsprekend een van de favorieten voor de overwinning zondag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan