Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2021

Timo Lamme vervangt zieke Jorian ten Cate bij EK Inlineskaten

In de nationale selectie die deelneemt aan de Europese Kampioenschappen Inlineskaten in Canelas is A-junior Jorian ten Cate vervangen door Timo Lamme (foto). Ten Cate is afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen met een bacteriële infectie. De EK in Portugal worden verreden van 18 tot en met 25 juli.

Foto : Hidde Muije

"Het gaat de goede kant op met Jorian, maar hij kan helaas niet met ons afreizen naar Canelas",  zegt bondscoach Frank Fiers. Samen met Jenning de Boo en Kayo Vos zou Ten Cate onder meer uitkomen in de relay. Op het laatste moment heeft de KNSB hem nog kunnen vervangen door Timo Lamme, die alleen aan de baanwedstrijden zal deelnemen.

In goede vorm was Ten Cate een reële kanshebber op EK-medailles. In Rotterdam wist hij op imponerende wijze de senioren zijn wil op te leggen in een regenachtige puntenkoers. "Ik weet dat ik sterk ben, maar dat ik dit zou kunnen in zo'n sterk deelnemersveld had ik niet verwacht", sprak de 18-jarige rijder daar. Bij de laatste landelijke wedstrijden in Heerde voelde Ten Cate zich al minder fit. Na een aantal dagen van hevige koorts namen zijn klachten wat af, al bleef hij lang kwakkelen. Uit onderzoek bleek later dat een bacteriële infectie de boosdoener was, waarna hij voor behandeling in het ziekenhuis werd opgenomen. 

In het ziekenhuis wist Ten Cate direct dat de EK Inlineskaten aan hem voorbij zou gaan. "Daar gaf ik me eigenlijk heel makkelijk aan over", vertelt hij vanaf de afdeling. "Ik had al drie weken niets gedaan en ik kon er ook niet zo veel aan doen. Het is niet alsof je opeens je arm breekt. Het moeilijkste vond ik om Jenning en Kayo te vertellen dat ik niet mee kon gaan. Daarom is het fijn dat Timo mijn vervanger is. Het geeft een geruststelling en ik gun het hem echt. Hij vult het team aan en ze kunnen echt wel iets uithalen daar."

Timo Lamme is de vervanger van de zieke Ten Cate | Foto : Glenn Wassenbergh

Hoewel Ten Cate nog in het ziekenhuis ligt, gaat het al een stuk beter met hem. "Het gaat de goede kant op en ik voel me niet meer ziek", laat hij weten. "Nog eventjes hier en dan kan ik naar huis en de medicijnen langzaam afbouwen." Met een hometrainer op de kamer is hij al voorzichtig aan het herstellen. Over de aankomende inlinewedstrijden maakt hij zich echter geen illusies. "Augustus zal ik waarschijnlijk niet halen. Ik wil niet overhaast wedstrijden gaan rijden. Daar heb je niks aan op de lange termijn."

Het Nederlandse team telt 26 inlineskaters: 13 vrouwen en 13 mannen. De equipe staat onder leiding van de bondscoaches Fiers en Valentina Berga – Belloni. Bij de EK Inlineskaten staan traditiegetrouw eerst de baanwedstrijden op het programma. Daarin worden de volgende onderdelen afgewerkt: 200 meter, 500(+D) meter, team sprint, 1000 meter, puntenafvalkoers, afvalkoers en relay. Na een rustdag gaan de EK verder op de weg met: 100 meter, one lap, puntenkoers, afvalkoers en op de slotdag de marathon. 

De volledige Nederlandse selectie is hier terug te vinden. 
Meer informatie over de EK is terug te vinden op de speciale toernooipagina.

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan