Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2021

Roest sluit WK af, Wüst en De Jong tegen elkaar op 1500 meter

Op de laatste dag van de WK Afstanden heeft Patrick Roest nog twee kansen om zijn eerste individuele wereldtitel te bemachtigen. Als eerste komt hij in actie op de 1500 meter en even later sluit hij de mondiale kampioenschappen af met een 10 kilometer. Bekijk hieronder de rest van de loting.

Foto : Sander Chamid

Roest, die donderdag op de eerste WK-dag naast de gouden medaille greep op de 5 kilometer, zal zijn WK Afstanden graag met een goed gevoel willen afsluiten. Natuurlijk won hij zaterdag goud op de team pursuit, maar een individuele wereldtitel ontbreekt nog altijd op zijn indrukwekkende palmares. Op de 1500 meter komt Roest in de voorlaatste rit in actie tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen en op de 10 kilometer treft hij in de laatste rit de Rus Alexander Rumyantsev.

Ook Roest zijn ploeggenoot Thomas Krol zal zondag getergd aan de start staan. De 28-jarige sprinter werd zaterdag gediskwalificeerd na twee keer vals te hebben gestart en geldt op de 1500 meter tevens als de te kloppen man. Krol verloor dit seizoen slechts één 1500 meter (Roest won tijdens het WK Kwalificatietoernooi.) en zal niet genoegen nemen met alles minder dan goud. Krol neemt het in de laatste rit op tegen de Belg Bart Swings. Kjeld Nuis, de wereldkampioen van vorig jaar, treft in de tiende rit Hallgeir Engebråten.

Op de 10 kilometer zullen de ogen naast Roest gericht zijn op Nils van der Poel. De 24-jarige Zweed stuntte donderdag met de wereldtitel op de 5 kilometer, terwijl zijn lievelingsafstand, de 10 kilometer, nog moet komen. Van der Poel maakte eerder dit seizoen al indruk op deze afstand: bij een trainingswedstrijd in Inzell reed hij het baanrecord aan flarden en tijdens het EK Allround wist hij door de winst op de 10 kilometer nog als vierde te eindigen in het eindklassement. Van der Poel komt in de derde rit in actie tegen Michele Malfati. Jorrit Bergsma, drievoudig wereldkampioen op deze afstand, treft in rit vier Davide Ghiotto.

Bij de vrouwen zullen Irene Schouten en Carlijn Achtereekte een poging doen om voor de wereldtitel te gaan op de langste afstand. De Nederlandse dames verschijnen echter wel vroeg aan de start: Schouten treft in de eerste rit Valerie Maltais en Achtereekte in de derde rit Anastasiia Grigoreva. Martina Sablikova, één van de grote favorieten op de 5 kilometer, neemt het in de vierde rit op tegen Marina Zueva. Natalia Voronina, de wereldkampioene van vorig jaar, komt een rit later in actie tegen Nadezhda Morozova. Isabelle Weidemann en Claudia Pechstein sluiten de afstand af.

Op de 1500 meter zijn Ireen Wüst en Antoinette de Jong door de loting aan elkaar gekoppeld. De Nederlandse vrouwen, die zaterdag samen met Schouten de wereldtitel veroverden op de team pursuit, treffen elkaar in de laatste rit. De Jong won donderdag ook al de 3000 meter, terwijl Wüst haar titel koste wat kost wil verdedigen. Melissa Wijfje, de derde Nederlandse vrouw op deze afstand, treft in de achtste rit Francesca Lollobrigida. Brittany Bowe zal haar succes van zaterdag een mooi vervolg willen geven. De Amerikaanse komt in de tiende rit in actie tegen Evgeniia Lalenkova.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan