Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2020

Roest: 'Het gebeurt niet vaak dat ik hem versla'

Een dag na zijn baanrecord op de 5 kilometer heeft Patrick Roest opnieuw van zich doen spreken. De 25-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma won op de tweede dag van het WK Kwalificatietoernooi tot zijn eigen verbazing de 1500 meter en hield onder meer 'favoriet' Thomas Krol achter zich. "Het gebeurt niet vaak dat ik hem versla."

Foto : Sander Chamid

Het verschil tussen Roest en Krol was slechts zes honderdste in het voordeel van Roest, die met een tijd van 1.43,79 voor het eerst onder de 1.44 in Thialf reed. Voor Roest was het alweer een tijdje geleden dat hij het mannen als Krol en Kjeld Nuis moeilijk kon maken op de middellange afstand. "Het gat was de laatste tijd net te groot. Thomas reed bijna altijd een seconde sneller en dat vond ik eerlijk gezegd best lastig. Het liefst zit je er dichter op", geeft Roest toe.

Mede dankzij een snelle opening (in de 23 seconden), een snel eerste rondje (een 25'er) en een extreem lage luchtdruk kreeg de rijder van Team Jumbo-Visma het voor elkaar om alle specialisten te verslaan. Voor Roest, die zijn meeste overwinningen op de 5 kilometer behaalt, was het immers alweer twee jaar geleden dat hij een 1500 meter had gewonnen. "Dat was ook tijdens een kwalificatietoernooi. In dat weekend reed ik mijn eerste baanrecord op de 5 kilometer", herinnert hij zich nog.

Volgens de drievoudig wereldkampioen allround was het een voordeel dat de loting hem niet aan Krol, maar aan Marcel Bosker had gekoppeld. "Ik vind het altijd wel lekker om tegen Marcel te rijden, dan kan ik mijn eigen ding doen en me volledig op mijn eigen rit focussen. Als ik tegen Thomas moet, loop ik meteen al achter de feiten aan en ga ik veel te veel op hem jagen. Dat leidt meestal niet tot een goede rit", aldus Roest, die door zijn snelle 1500 meter zijn tweede WK-ticket van het weekend veiligstelde. 

Foto : Sander Chamid

Krol: 'Ik eindig vaker voor Patrick dan andersom'
Ook Thomas Krol veroverde een WK-ticket op de 1500 meter. De 28-jarige sprinter, die stiekem had gehoopt op een lage 1.43, moest met een tijd van 1.43,85 zijn meerdere erkennen in Roest. "Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar het belangrijkste doel was dat WK-ticket, dus wat dat betreft is mijn missie geslaagd", aldus Krol, die naar eigen zeggen geen foutloze rit reed. "Ik reed voor het eerst dit jaar een goede tweede ronde, alleen kon ik in de laatste ronde net niet lekker blijven zitten en kwam ik iets te veel omhoog. Het werd daarom nog best zwaar op het eind."

Voor Krol was de opluchting dan ook groot toen hij zag dat hij bij de beste drie zat. "Het moet altijd maar even gebeuren, ook als je de snelste tijd van het seizoen hebt gereden", vervolgt de lange sprinter. "Ik hield mezelf voor: als ik doe wat ik de afgelopen week heb gedaan, zit ik er gewoon bij. Ja, dat is aan de ene kant een geruststellende gedachte, maar aan de andere kant moet je het dan ook maar even laten zien. Toen ik over de streep kwam en mijn tijd zag, wist ik dat het genoeg was voor een WK-ticket."

Volgens de Deventernaar was het niet zozeer een verrassing dat Roest er zondag met de overwinning vandoor ging. "Af en toe kan hij een supergoede 1500 meter rijden." Toch bekende Krol dat hij niet vaak een 1500 meter had verloren van Roest. "Vorig jaar versloeg hij mij bij de World Cup in Nur-Sultan. Voor de rest eindig ik vaker voor Patrick dan andersom. Of ik hem als kanshebber zie voor de wereldtitel? Absoluut. Op dit moment hebben wij de snelste twee 1500 meters van het seizoen gereden, dus hij is zeker een grote kanshebber voor de wereldtitel, maar dat zal hij ook over mij zeggen."

Achter Roest en Krol eindigde Kjeld Nuis (1.44,68) als derde, waardoor ook Nuis naar de WK Afstanden mag. Wesly Dijs en Louis Hollaar, de nummer vier en vijf, mogen naar de World Cups. Marwin Talsma en Marcel Bosker mogen volgende maand deelnemen aan het EK Allround in Heerenveen. Sven Kramer, de tienvoudige Europees allroundkampioen, slaagde er niet in om zich te kwalificeren. De 34-jarige Fries kwam op de 1500 meter niet verder dan de zeventiende tijd (1.47,79).

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan