Tickets
Shop
Natuurijs 09 feb 2021

Eennachtsijsbaan Winterswijk in afwachting: 'Willen de baan goed hebben'

De Winterswijkse IJsvereniging is sinds afgelopen zomer in het bezit van een uniek ijsbaan. Dankzij een laag schuimbeton onder het asfalt kan er al na één nacht vorst geschaatst worden op een dun laagje ijs. De hevige sneeuwval gooide nu roet in het eten, maar de vereniging in het Gelderse dorp hoopt woensdag voor de derde keer dit seizoen open te gaan.

Foto : Isa Groenewoud

Op zaterdag waren de voorbereidingen in volle gang in Winterswijk, maar toen kwam de sneeuw. Met man en macht wordt er gewerkt om de baan sneeuwvrij te krijgen zodat de ijspret weer kan beginnen. "De Winterswijkse IJsvereniging is al behoorlijk op leeftijd", zegt voorzitter Auke Spijkstra met een glimlach. "In de afgelopen jaren hadden wij geen ijsbaan." Na een traject van vier jaar werd op 1 november 2020 het nieuwe clubgebouw en de baan aan de Bataafseweg in gebruik genomen. Al op 30 november kon er voor het eerst geschaatst worden op de krabbelbaan. Na een paar geslaagde testen op 9 en 16 januari kon er op 31 januari op de 400-meterbaan geschaatst worden.

"We kunnen snel schaatsen omdat het schuimbeton ervoor zorgt dat de grondtemperatuur lager is. Al twee of drie keer hebben we kunnen schaatsen. Op een laagje van drie tot vier millimeter, maar het kon. We proberen vooral kinderen aan het schaatsen en skeeleren te krijgen", aldus Spijkstra. "We wilden op een andere manier ijs maken zodat de baan vaker gebruikt kan worden", vult Bernie Korten aan. Tijdens een fietstochtje bedacht hij een karretje om het asfalt automatisch te besproeien. Het systeem is afgekeken van een bevriende varkenshouder. "De handmatige besturing schakelen we uit en dan neemt het tastwiel het over. Dat stuurt automatisch langs de binnenkant van de baan."

Met de komst van de nieuwe ijsbaan zet Winterswijk zichzelf ook op de kaart voor de strijd om de eerste natuurijsmarathon. Dit seizoen is daar vanwege de coronapandemie geen sprake van, maar de vereniging wil zich er graag in mengen zodra het wel kan. "Als wij zover zijn, willen we dat wel proberen", zegt Spijkstra. "We zijn nog in de testfase en moet het eerst goed in de vingers hebben." Eerst de baan maar preparen voor deze week. "Vannacht zijn we om vijf uur begonnen. Er liggen nog wat resten sneeuwijs, die moeten eraf. We willen de baan goed hebben voordat we opengaan."

Foto : Isa Groenewoud

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan