Live
Shop
Nieuws 30 nov 2020

Na één nacht vorst kan er al worden geschaatst in Winterswijk

Kan er na één nacht vriezen geschaatst worden? Ja, in Winterswijk wel. Dankzij een nieuw systeem schaatsten enkele volwassenen maandagochtend de eerste rondjes op de fonkelnieuwe ijsbaan in het Gelderse dorp.

"Er ligt nu echt een fantastische baan", zegt bestuurslid Tim Jonker van de Winterswijkse IJsvereniging tegen Omroep Gelderland. Hoewel er nog niet op de wedstrijdbaan van 400 meter kan worden geschaatst, kan er al wel op de zogenaamde kinderbaan (40 bij 27 meter) worden geschaatst. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Het komt door een systeem van een student van de TU Twente. Onder het asfalt van de skeeler- en ijsbaan ligt schuimbeton. De baan wordt beneveld bij vorst waardoor er een laag ijs komt te liggen. Als dat ijs er eenmaal ligt, blijft het ook liggen. "Het schuimbeton zorgt ervoor dat de kou beter wordt vastgehouden", zegt Jonker.

Of er op de naastgelegen grote ijsbaan ook ijs komt, is nog even afwachten. Verwacht wordt dat er over een paar weken ook op deze baan geschaatst kan worden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan