Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2021

Schaatskoorts loopt op, geen strijd om eerste natuurijsmarathon

De fervente winterliefhebbers kijken er al een aantal jaar naar uit: een echte schaatswinter. Afgelopen week was het op sommige plekken al raak en een enkele marathonschaatser is al gespot op een opgespoten asfaltbaan of de ondiepe Ryptsjerkerpolder. Na een paar dagen met hogere temperaturen lijkt het er sterk op dat de winter eind deze week terugkeert.

Foto : Huub Snoep

Normaal gesproken staat het marathonpeloton te trappelen als er vorst in aantocht is. Dit jaar is dat niet anders, ware het niet dat begin januari door de KNSB het marathonseizoen werd afgelast. Tot twee keer toe kreeg men te horen dat het marathonschaatsen niet toegevoegd zou worden aan de lijst met topsportcompetities die in december van start mochten. “Voor nog een derde poging, zagen we te weinig aanknopingspunten”, spreekt competitieleider Willem Hut.

De traditionele strijd om de eerste natuurijsmarathon zal dus niet losbarsten, ook al stonden de organiserende verenigingen klaar om wedstrijden te organiseren als de omstandigheden zich daarvoor leenden. Na afstemming met de KNSB over de spelregels tijdens dit coronaseizoen maakten de ijsclubs in Haaksbergen en Noordlaren al bekend deze winter geen ijsvloer neer te zullen leggen. Nieuw Buinen, Puttershoek en Veenoord/Nieuw-Amsterdam waren indien de kans zich zou voordoen wel bereid.

Uitzonderlijke situatie
Ondanks de afgelasting van de natuurijsvierdaagse houdt men bij de KNSB de deur nog op een kier. “Stel het gaat vriezen en de vorst houdt aan, dan voel ik me moreel verplicht om opnieuw aan te kloppen bij het ministerie”, aldus Hut. “Natuurijs in Nederland is tegenwoordig een uitzonderlijke situatie. Dan zouden we gek zijn als we niet inzetten op natuurijsmarathons.” De blik is in dat geval gericht op de (semi)klassiekers en het NK.

Hut benadrukt dat wedstrijden op natuurijs ondanks de naderende kou geen vanzelfsprekendheid zijn. “Naast het ijs, hebben we nu ook nog de actuele coronasituatie, de trainingsomstandigheden van veel schaatsers en het organisatorische aspect om rekening mee te houden. Eventuele wedstrijden zijn nog ver weg, maar ook enkel zelf schaatsen op natuurijs zou al fantastisch zijn.”

De laatste keer dat het NK op natuurijs werd gereden was in 2013. Op het Veluwemeer waren destijds Christijn Groeneveld en Mariska Huisman de besten. De laatste marathon op natuurijs was op 23 januari 2019. Op de combibaan in Haaksbergen kraaiden Simon Schouten en Rixt Meijer victorie. De volledige natuurijsvierdaagse werd voor het laatst afgewerkt in het seizoen 2010/2011.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan