Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2021

Walsma wint tegen overtal: 'Dacht dat ik in de tang zat'

Na twee overwinningen op rij heeft Elisa Dul zaterdagavond in Amsterdam genoegen moeten nemen met een plek naast het podium. De derde etappe in de Trachitol Trophy ging voor de verandering naar een kopgroep. Aggie Walsma bezorgde haar ploeg SKADI de eerste overwinning uit haar bestaan. Dul behield wel de leiding in het algemeen klassement.

Foto : Neeke Smit

Nadat een eerste kopgroepje met Merel Bosma en Emma Engbers niet weg wist te komen uit het peloton, lukte het Walsma, Laura van Ramshorst en Luna Jonkers even later wel. Jonkers moest hield het niet vol, terwijl Femke Mossinkoff nog de oversteek wist te maken. De drie vrouwen reden al gauw naar een voorsprong van 200 meter, maar bleven daar lange tijd steken. "Na de tussensprint viel het gelukkig stil en zakten onze ploeggenoten af. Toen kwamen we er bij", vertelde Van Ramshorst na de race. 

Tegen ploeggenoten Van Ramhorst en Mossinkoff dacht Walsma kansloos te zijn. "Ik dacht toch wel in de tang te zitten en had me al neergelegd bij de derde plaats." In de chaos van de pelotonsprint raakte Van Ramshorst echter ver achterop. Femke ging naar voren en Aggie ging mee. Ik kwam in het gedrang en toen deed Aggie het heel goed om door te rijden. Ik kon niet meer terugkomen", constateerde Van Ramshorst. "Ik zat niet goed in de sprint van het peloton. Ik voelde me echt heel sterk en dat ik het dan niet kan afmaken is wel erg jammer."

 

Een tegen een had Walsma ineens betere kansen. Mossinkoff, die zich voor het eerst in een kansrijke positie voor de overwinning vond, ging op 500 meter van de meet de sprint aan. Even leek ze het te gaan redden, maar Walsma kwam in de laatste meters toch nog voorbij. "Femke deed het goed, maar Aggie sprint haar er net af", was de analyse van Van Ramshorst. "Klasse van haar en wij zijn toch ook wel blij. Ik denk dat we vandaag de beste ploeg waren."

Klassementsleidster Dul vond het zaterdagavond allemaal welletjes. "Ik had al vrij snel in de gaten dat het wel safe zat. Ik keek naar Jillert en die communiceerde vooral dat ik rustig moest blijven. Dan is het aan mij om de sprint te winnen van het peloton." Dat lukte de 23-jarige rijdster met hetzelfde gemak als de afgelopen twee dagen. Met een aangename voorsprong gaat ze de slotdag van de Trachitol Trophy in. "Eigenlijk was de insteek om niet de hele vierdaagse te rijden. Het gaat alleen zo goed, dat ik nu niet meer ga stoppen. Ik ga lekker koersen, heb er lol in en dan zien we het wel."

Tussenstand algemeen klassement:
1. Elisa Dul                             55,2
2. Laura van Ramshorst       46
3. Aggie Walsma                  40,1

Tussenstand sprintklassement:
1. Paulien Verhaar           27
2. Jessica Merkens         22
3. Arianna Pruisscher     14

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan