Tickets
Nieuws 03 dec 2021

Vrouwen zetten Dul aan het werk: 'Moeten haar geen ruimte geven'

Net als de eerste etappe van vrijdag heeft Elisa Dul ook de tweede wedstrijd om de Trachitol Trophy gewonnen. De 23-jarige rijdster moest er echter wel hard voor werken om de wedstrijd tot een sprint te laten komen. Als draagster van het pijlenpak moest ze menig kopgroep eigenhandig terughalen. "We moesten ervoor aan de bak, dan is het mooi dat ik het toch af kon maken."

Foto : Glenn Wassenbergh

Bij afwezigheid van Marijke Groenewoud en kopvrouw Irene Schouten had Team Zaanlander de volgende sprinter alweer klaarstaan. Het sterke blok van Team Turner probeerde alles te doen om Dul en haar ploeggenote Maaike Verweij af te matten, aan het eind van de koers moesten ze zich tevreden stellen met een tweede plek voor Dieuwertje van Kalken. Die eerste podiumplek van de 22-jarige West-Friezin werd uitbundig gevierd. 

"Het zat er al aan te komen, dan is het mooi dat ze het een keer kan laten zien", klonken de lovende woorden van Lisa van der Geest. De ervaren rijdster zette in de finale nog een ultieme solo-attaque op, maar zag deze in het zicht van de haven stranden. "Iedereen had het zwaar, dus dan moet je juist nog een keer gaan", zei ze daarover.

"We rijden om te winnen, maar als dat niet lukt, moet je kijken hoe de wedstrijd gegaan is. We hebben een goede wedstrijd gereden en Elisa klopt ons op snelheid. Ik denk dat we het haar vandaag wel moeilijker hebben gemaakt dan gister. Het peloton reed iets slimmer en liet haar iets meer het werk doen. Maaike kwam er in de sprint bijvoorbeeld niet aan te pas."

"Soms erger ik me wel eens als ik wedstrijden terugkijk", vertelt ze eerlijk. "Dan zie ik ploegen gaten dichtrijden waar ik zo mijn vraagtekens bij heb. Marathonschaatsen is ook tactisch rijden. Dan is het mooi om nu te zien dat de rest het Elisa moeilijk probeert te maken. Ze wint alsnog en dat is knap. Gelukkig kreeg ze het niet zoveel cadeau als gisteren."

Door de zware wedstrijd was Dul blij met de steun van haar ploeggenote Verweij, die gisteren nog derde werd in de eindsprint. "Ik kan het niet elke keer in mijn eentje doen. Maaike heeft supergoed werk verricht. Sommigen moeten het meer van de lange adem hebben, mijn kracht is de eindsprint. Dat ik alsnog met zo'n groot gat win is alleen maar mooi. Ik hoop dat ik goed kan herstellen de komende dagen en dan gaan we zien of ik het volhoud."

Van der Geest kondigde voor de twee resterende etappes alvast een nieuw offensief aan. Op de ijsbanen van Amsterdam en Alkmaar verwacht ze zware wedstrijden. "Je ziet vandaag al dat veel meiden het zwaar hebben. Er gaan zeker nog mooie wedstrijden komen. Ik denk dat het bij Elisa vandaag ook wel pijn heeft gedaan. Ze heeft weinig tijd nodig om te herstellen, dus die ruimte moeten we haar morgen en overmorgen niet geven."

Tussenstand algemeen klassement:
1. Elisa Dul                         35,2
2. Jade van der Molen      22
3. Paulien Verhaar             22

Tussenstand sprintklassement:
1. Paulien Verhaar          16
2. Jessica Merkens        15
3. Arianna Pruisscher    11

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan