Tickets
Shop
Nieuws 04 aug 2021

Wat moet je weten over het Daikin NK Inlineskaten?

Het EK Inlineskaten zit er nog maar net op of het volgende kampioenschap staat alweer voor de deur. Vrijdag en zaterdag komen de nationale inlineskaters in actie tijdens het Daikin NK Inlineskaten weg (vrijdag) en het Daikin NK Inlineskaten Marathon en 100 meter sprint (zaterdag). Wat moet je over dit NK weten? Je leest het in onze voorbeschouwing.

Foto : Glenn Wassenbergh

Historie
Het Nederlands kampioenschap inlineskaten op de baan werd voor het eerst gehouden in 2003. Destijds werden de 500 meter, 1500 meter en afvalkoers verreden. Vanaf het jaar erna maakte de 1500 meter plaats voor een 1000 meter en stonden ook de 300 meter en aflossing op het programma. Sinds 2019 maakte de 200 meter zijn opwachting. Het NK op de weg bestaat sinds 2007. In 2016 werd het huidige programma met de 100 meter sprint, one lap en de puntenkoers verreden. Vanwege corona zijn dit de enige afstanden die dit weekend op de weg worden verreden. 

Van alle NK's bij het inlineskaten heeft de marathon de langste traditie. De illustere Dries van Wijhe was in 1985 de eerste Nederlandse kampioen. Een jaar later won niemand minder dan Yvonne van Gennip de eerste editie bij de vrouwen. Recordhoudster is Elma de Vries, die als inlineskater acht keer nationaal marathonkampioen werd. Van de nog actieve rijders hebben Bianca Roosenboom (drie) en Manon Kamminga (vier) meerdere titels. Bij de mannen vergaarde Arjan Smit zeven titels, Gary Hekman volgt met vijf. 

De geschiedenis van het NK over 100 meter sprint is nog erg kort. Slechts drie keer is dit kampioenschap verreden. In 2016 werd de eerste editie gewonnen door Ronald Mulder en Moniek Klijnstra. Klijnstra won ook in 2017 en 2018; Michel Mulder won de laatste twee edities bij de mannen. Vorig jaar werd het NK over 100 meter vanwege de regen niet verreden. In 2019 paste het niet in het NK-programma.

Wie wonnen er vorig jaar?
One lap: Rémon Kwant en Manon Kamminga
Puntenkoers: Luc ter Haar en Manon Kamminga
Marathon: Jordy Harink en Manon Kamminga

Wie zijn de favorieten bij de senioren?
Rémon Kwant is bij de mannen de favoriet om zijn nationale titel op de one lap te prolongeren. De rijder uit Koekange, die vorige maand EK-brons won op dit onderdeel, zal in Rotterdam de strijd moeten aangaan met Kay Schipper en Glenn Nijenhuis. Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op Marijke Groenewoud, Lianne van Loon, Moniek Klijnstra, Maya de Jong, Elisa Dul en Fleur Huls. Eén ding is zeker: omdat de kersverse moeder Manon Kamminga niet meedoet, komt er een nieuwe Nederlands kampioene op dit onderdeel.

Zowel op de puntenkoers als op de marathon mag er een heus spektakel worden verwacht. De kanonnen van AB Vakwerk (Gary Hekman, Luc ter Haar en Crispijn Ariëns), Jumbo-Visma (Bart Hoolwerf, Casper de Gier en Harm Visser) en Team Konvi (Christian, Jurrian & Ronald Haasjes en Marthijn Mulder) zullen elkaar zo min mogelijk ruimte prijsgeven. Bij de vrouwen hopen Bianca Roosenboom en Beau Wagemaker de dames van de Friese trein (Berber Vonk, Fleur Veen en Maya de Jong) en de dames van Friesblond (Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Maaike Verweij) te verrassen.

Het parcours
Het NK Inlineskaten vindt voor het eerst in de geschiedenis plaats in Rotterdam. Onder de rook van vliegveld Rotterdam/The Hague kunnen de deelnemers een mooi en uitdagend parcours verwachten. Eerder dit jaar, op 8 mei om precies te zijn, werd hier voor het eerst een KNSB Reggeborgh Marathon verreden. Elsemieke van Maaren en Casper de Gier wisten er toen met de winst vandoor te gaan.

Hoe kan ik het Daikin NK Inlineskaten volgen?
Dit jaar kunnen de wedstrijden van het NK niet door het publiek langs de kant worden gevolgd. De coronamaatregelen staan het helaas niet toe. Helaas zijn er geen livebeelden, maar via een liveblog op deze site en onze socialmediakanalen houden we je op steeds actueel de hoogte van de wedstrijden in Rotterdam. Op onze wedstrijdpagina vind je onder andere het programma, de deelnemers en de uitslagen. Via de Facebookpagina van Skeelernieuws.nl zullen wel livebeelden te zien zijn.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan