Tickets
Shop
Nieuws 08 mei 2021

De Gier slaat slag in Rotterdam: 'Niet uit het boekje, maar weinig fouten gemaakt'

Elsemieke van Maaren en Casper de Gier hebben in Rotterdam de eerste marathonwedstrijd van het seizoen gewonnen. Beide rijders waren de snelste uit een kleine kopgroep. Op de opdrogende baan onder de rook van het vliegveld Rotterdam / The Hague waren de omstandigheden verraderlijk. Wielkeuze was voor de rijders van groot belang.

Foto : Hidde Muije

De Gier had de goede keuze gemaakt wat zijn materiaal betrof. Zijn ploeggenoten Harm Visser en Mats Stoltenborg hadden beduidend meer moeite met de omstandigheden. Visser kwam al vroeg ten val en moest de koers verlaten, Stoltenborg werd gelost en kon zijn karretje even later op een drogere baan opnieuw aanhaken. Met twee ploeggenoten minder was De Gier de man die meesprong met een groepje met ook Luc ter Haar, Marc Middelkoop, Tom den Heijer, Christian Haasjes en Rémon Vos. 

Vanuit het peloton werd vanuit Team Jumbo-Visma en Team Konvi de druk op de kopgroep hoog gehouden. Bart Hoolwerf en Jurrian Haasjes zorgden er met een ontsnappingspoging voor dat De Gier en Christian Haasjes een klein beetje energie konden sparen. Voor De Gier pakte dat uit zoals hij hoopte. De 25-jarige rijder ging in een uitstekende uitgangspositie de finale in. Middelkoop ging de sprint van ver aan met De Gier en Ter Haar in zijn kielzog. De twee kemphanen vochten om het enige droge stukje weg. Ter Haar verloor die strijd en kon zijn tegenstander op de streep niet meer voorbijsteken. 

 

"Het laatste stukje leek nergens meer op", doet de opgetogen winnaar uitgebreid zijn verhaal. "Het waren allemaal misslagen tot en met de streep, maar het was genoeg en dat telt." Na zijn sterke optreden als knecht vrijdagavond op de afvalkoers was het dit keer aan De Gier zelf om de kastanjes uit het vuur te halen, al zag hij de plannen van zijn ploeg voor de puntenkoers eerder die dag mislukken. "We zijn alle drie conditioneel gewoon puik in orde. Helaas lukte het vanmorgen niet en daarna was ik er ook echt even goed klaar mee. Maar goed, daarna de knop om en weer opladen en nu ging het prima."

Toen langzaam maar zeker duidelijk werd dat de kopgroep van zes het zou halen tot de streep, dacht de Achterhoeker nog maar aan één ding: hoe win ik de koers. "Je voelt toch de verantwoordelijkheid van de ploeg", zegt hij daarover. "De samenwerking in de kopgroep was goed, maar toen er gedemarreerd werd uit het peloton was er even een chaotisch momentje. Als ik niet mee draai, spaar ik mijn benen voor de finale. Marc maakte er een lange sprint van en dat speelde zowel mij als Luc in de kaart. De eindsprint was niet uit het boekje, maar ik heb maar weinig fouten gemaakt."

Elsemieke van Maaren | Foto : Hidde Muije

Valpartij
Van Maaren was bij de vrouwen de snelste van een kopgroep van vier. Lianne van Loon zette haar sterke optreden eerder dit weekend voort met een tweede plaats. Fleur Veen eindigde op de derde plaats, ondanks de val die zij en Beau Wagemaker in de laatste bocht maakten. "Gevalletje podium of jodium, maar dan allebei", kon Veen alweer lachen terwijl ze haar wonden verzorgt. De schade bij de onfortuinlijke slachtoffers viel gelukkig mee. 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan