Tickets
Shop
Nieuws 22 apr 2021

Marathontalent gezocht: veel ploegen met lege plekken

De pelotons in de Topdivisie van het marathonschaatsen zijn komende winter kleiner dan de afgelopen jaren het geval was. Dat blijkt uit de voorlopige deelnemerslijsten die de KNSB deze week gepubliceerd heeft. Bij zowel de dames als de heren is het aantal rijders teruggelopen. Competitieleider Willem Hut van de KNSB is er nog niet over uit of de huidige ontwikkeling goed of slecht is.

Foto : Hidde Muije

In tegenstelling tot de Topdivisie stromen de beloftenpelotons over van talent. Voor het komende jaar heeft Hut rond de 90 rijders bij zowel de dames beloften als de heren beloften. Naast opkomend jong talent vanuit de regio's zijn er ook een aantal rijders uit de topdivisie die ervoor kiezen om op een lager niveau te gaan rijden.

Waar de toestroom vanuit de regio's naar de beloftendivisie nog steeds groot is en Hut zo nu en dan zelfs rijders moet teleurstellen, zijn er maar weinig rijders die de stap van de beloften naar de Topdivisie maken. Bij de vrouwen is er met PTH Groep/Schaatsshop Drenthe nog een geheel nieuwe ploeg, bij de mannen is Ids Bouma (naar Royal A-ware) voorlopig de enige rijder die promoveert.

Alles bij elkaar levert dat bij de dames voor volgend seizoen waarschijnlijk een peloton op van tussen de 60 en 65 rijdsters. Bij de mannen is nog geen voorlopige deelnemerslijst gepresenteerd, maar uit de berichten van de afgelopen weken blijkt dat veel ploegen nog plekken hebben die mogelijk niet ingevuld gaan worden. Onder meer bij Bouwselect, OR-Quest/Bouw & Techniek en Skate4AIR zijn nog gaten in de bezetting.

Ontwikkeling
De ontwikkeling in pelotongrootte wordt door de KNSB nauwgezet gevolgd. "Dit is een tendens in het marathonschaatsen die we goed in de gaten houden", aldus Hut. "Is de instroom in de Topdivisie kleiner omdat het niveau hoger is? Is een grotere beloftendivisie een tijdelijke tussenstap in de ontwikkeling van die competitie? Of is er een ophoping in de beloftendivisie omdat vanwege corona rijders de stap omhoog niet aandurven?" Het zijn allemaal mogelijke verklaringen voor de huidige ontwikkelingen.

De beperkte doorstroom is in ieder geval een reden tot zorg. De komende maanden en jaren hoopt Hut een antwoord op zijn vragen te vinden om de aanwas naar de topdivisies op niveau te houden. Daarnaast is het sectiebestuur marathon een herijking van de regionale marathoncompetities aan het onderzoeken. Doel is om de verschillende marathoncompetities aantrekkelijk te houden en de marathonsport in de breedte te stroomlijnen.

De voorlopige deelnemerslijsten voor het komend seizoen zijn te raadplegen op de website van de KNSB. Het gaat om de lijsten van de beloftendivisie mannen en vrouwen en de topdivisie vrouwen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan