Tickets
Shop
Nieuws 31 mrt 2021

Schaatsshop Drenthe promoveert naar topdivisie: 'Kroon op ons werk'

Geen wedstrijd hebben ze afgelopen seizoen gereden, toch zetten de vrouwen van marathonploeg Schaatsshop Drenthe een grote stap. Volgend jaar komen ze uit in de topdivisie van het marathonschaatsen. Met de PTH Groep is ook een nieuwe sponsor gestrikt. PTH Groep / Schaatsshop Drenthe is voor de komende drie jaar verzekerd van het voortbestaan.

Foto : Ko Oost

Teammanager Gert Jan van der Scheer is trots op de ontwikkeling die de jonge ploeg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. In drie jaar tijd heeft hij zijn team uitgebouwd. Van een kleine ploeg in de Noordoostcompetitie breidde Van der Scheer langzaam maar zeker uit naar het 6-banentoernooi in het westen, de landelijke regiotopcompetitie en de beloftendivisie. "Dit is de kroon op ons werk", stelt hij dan ook tevreden vast.

De rijders die met de ploeg promoveren zijn Arianna Pruisscher, Marleen Popken en Fenna Zandstra. Een vierde rijder wordt naar verwachting in aanloop naar het nieuwe seizoen nog gepresenteerd. Zowel Zandstra als Pruisscher deden op jonge leeftijd al ervaring op het hoogste niveau, al wisten zij daar nog geen indruk te maken. De stap terug naar het beloftenniveau pakte voor Pruisscher goed uit. Zij pakte in het seizoen 2019/2020 naast meerdere dagzeges ook de eindoverwinningen in de KPN Marathon Cup en de Trachitol Trophy.

De ploeg is er klaar voor, denkt Van der Scheer. "We hebben best wel goede rijdsters die zich hebben bewezen in de beloftendivisie. We trokken de wedstrijden naar ons toe en dat willen we doorzetten in de topdivisie. Wij gaan niet als pelotonvulling rijden, durven de strijd aan te gaan. In principe mag je niet zo heel veel verwachten, maar stiekem denk ik wel dat we met de hoofdmacht mee gaan doen. Wij gaan voor het podium."

Trots
Naast de topdivisieploeg blijft de ploeg ook op het tweede niveau vertegenwoordigd. Manon Gremmen, Rixt Hoogland, Lianne Camies en Mettie de Vegt rijden komend seizoen in de beloftenploeg. Van der Scheer hoopt de opwaartse lijn voort te zetten. "Zo ben ik best wel trots op bijvoorbeeld Manon. Op natuurijs reed zij als eerstejaars belofte al met de voorste groep mee."

De PTH Groep is weliswaar een nieuwe sponsor van de ploeg, het bedrijf is geen onbekende in het marathonschaatsen. De afgelopen jaren was zij al naamgever van de PTH/BDM-ploeg. De stichting achter deze ploeg houdt op te bestaan, maar de sponsor gaat niet verloren voor het marathonschaatsen.

De rijders van PTH/BDM hebben allemaal al onderdak gevonden. De nieuwe ploeg van Aggie Walsma is Skadi, Berber Vonk gaat naar het Leontienhuis. Evelien Vijn rijdt hoofdzakelijk bij langebaanploeg TalentNED, maar heeft ook nog ambities om marathons te rijden. Bij welke ploeg zij dat gaat doen, is nog niet bekend. Nynke Pellikaan heeft besloten een punt te zetten achter haar carrière.

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan