Tickets
Shop
Nieuws 15 apr 2021

De Boer en Bouma naar Zaanlander: 'Voelt als een frisse nieuwe start'

Team Zaanlander heeft twee talentvolle schaatsers aan de ploeg weten te binden. Tjerk de Boer (22) en Ids Bouma (19) treden komend seizoen toe tot de selectie van Jillert Anema, waar ze het langebaan- en marathonschaatsen kunnen combineren. "Als je zo'n kans krijgt, moet je hem pakken."

Foto : Neeke Smit

Voor De Boer, die overkomt van Team IKO, betekent de overstap naar Team Zaanlander een terugkeer op het oude nest. De 22-jarige Fries maakte tussen 2018 en 2020 al eens onderdeel uit van de ploeg van Jillert Anema (toen het nog Team easyJet heette) en maakte daar een sterke ontwikkeling door. Bij Team IKO hoopte hij zich het afgelopen seizoen wat meer te specialiseren op de 1000 en 1500 meter, maar daar kwam het er 'op de één of andere manier' niet uit. "Simpel gezegd: het liep voor geen meter. De trainingen gingen nog wel redelijk, maar de resultaten vielen heel erg tegen", stelt De Boer.

"Op een gegeven moment begon ik het plezier in het schaatsen kwijt te raken en wist ik dat ik het op een andere manier moest gaan aanpakken. Ik heb toen bij IKO aangegeven dat ik meer marathons wilde gaan rijden en dat het mij het beste leek om iets anders te zoeken." De Boer wilde graag terug naar Anema en besloot aan het eind van het seizoen de stoute schoenen aan te trekken. "Ik heb altijd een goede band met Jillert gehad, dus ik belde hem op en vroeg hem of er nog een plekje voor me was. Dat was gelukkig het geval", glundert de Weidumer, die weet hij wat hij bij zijn nieuwe ploeg kan verwachten. "Het is hier meer op de marathon en mass start gericht en die manier van trainen bevalt me heel goed."

De Boer hoopt de draad bij Team Zaanlander weer op te pakken en te kunnen leren van wereldtoppers als Jorrit Bergsma en Irene Schouten. Hoewel hij het 'erg jammer' vindt dat de ervaren Arjan Stroetinga en Bob de Vries zijn gestopt, ziet hij voldoende mogelijkheden om zijn oude niveau weer te hervinden "Ik keer dan wel terug op het oude nest, maar dit voelt voor mij als een frisse, nieuwe start. Ik heb het gevoel dat er nog veel meer in zit dan ik tot nu toe heb laten zien", aldus een gemotiveerde De Boer, die zich meer wil gaan toeleggen op de mass start. "Er zijn veel knoppen waar ik aan kan draaien, maar vooralsnog is het even afwachten hoe het zal gaan."

Foto : Neeke Smit

Ids Bouma: 'Was wel verbaasd dat Jillert me belde'
In tegenstelling tot De Boer maakt Ids Bouma voor het eerst in zijn loopbaan onderdeel uit van een commerciële ploeg. De 19-jarige Fries, die het afgelopen seizoen zijn trainingen afwerkte voor het Development Team Fryslan én Schaatsteam Or-Quest Bouw & Techniek, krijgt bij Team Zaanlander de kans om zich verder te ontwikkelen als marathon- en langebaanschaatser. "Ik ben hier heel erg blij mee, dit is toch weer een stapje hoger", glundert de zoon van voormalig marathonschaatser Haico. "Het was niet zo dat ik slecht op mijn plek zat bij het Gewest, maar als je zo'n kans krijgt, moet je die pakken. Dat heb ik gedaan."

Bouma beseft dat die kans zich hoogstwaarschijnlijk niet had voorgedaan als hij het afgelopen seizoen niet als vervanger van de geblesseerde Sven Kramer mocht meedoen aan het Daikin NK Allround. Bij zijn NK-debuut noteerde hij twee persoonlijke records (op de 500 en 5000 meter) en veroverde hij tot zijn blijdschap ook een startbewijs voor het WK Kwalificatietoernooi. Daar slaagde hij er opnieuw in om zijn snelste tijd op de 5 kilometer te verbeteren, wat hem de interesse van Jillert Anema opleverde. "In eerste instantie was ik wel verbaasd dat hij mij belde", geeft Bouma toe. "Hij vertelde me dat hij me er graag bij wilde hebben en dat hij me deze kans wilde geven. Dat vond ik heel mooi."

Bij Team Zaanlander komt Bouma in een nieuwe, professionele omgeving terecht en wordt hij omringd door een aantal wereldkampioenen. Vooral van Jorrit Bergsma, die zowel op de langebaan als op de marathon al vele successen heeft behaald, hoopt Bouma het een en ander te kunnen leren. "Ik leg mezelf nog weleens te veel druk op en maak me soms te druk om allerlei dingen. Jorrit heeft heel veel ervaring en weet precies wat hij moet doen om goed te zijn op het moment dat het moet", aldus Bouma, die als doel heeft om op beide disciplines een mooie stap te maken. "Ik hoop weer wat tijd van mijn PR af te halen en wat verder richting de top te komen. Wat betreft de marathon zou het mooi zijn als ik me bij de eerste A-wedstrijden kan handhaven."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan