Tickets
Shop
Nieuws 07 okt 2020

Uitzendingen marathonschaatsen krijgen vorm: ook beloften aantal keer te zien

Met nog iets meer dan twee weken te gaan tot de seizoenaftrap in Amsterdam krijgen de uitzendingen van het marathonschaatsen steeds meer vorm. Zo komt er een studioprogramma rond de grotere wedstrijden en is inmiddels ook genoeg geld gevonden om enkele beloftenwedstrijden uit te zenden.

Foto : Hanneke Mennens

Aanvankelijk zou men voor de livestream voor het eerst sinds de introductie daarvan vier jaar geleden moeten gaan betalen. In augustus bracht de KNSB namelijk naar buiten dat zonder extra gelden de financiering van de livestream niet rond zou komen. Naar aanleiding van dat bericht meldden diverse partijen zich om de uitzendingen mogelijk te maken, al is men voor sommige wedstrijden nog altijd op zoek naar geldschieters. 

De uitzendingen van het marathonschaatsen worden komend seizoen bij verschillende gelegenheden uitgebreid met een voor-, tussen- en nabeschouwing. In de studio zullen presentator en analist diverse gasten uit het marathonschaatsen ontvangen. De uitzendingen zijn gepland voor de seizoenopener in Amsterdam en de finalewedstrijd in Leeuwarden. Ook de Trachitol Trophy, het NK Jeugdmarathon en mogelijk de wedstrijden op buitenlands natuurijs staan op het programma. Deze week wordt al een voorbeschouwing op het seizoen opgenomen.

De bezetting van de commentatorposities zal komend seizoen wijzigen. Vaste commentator Henk-Jan Kerkhoff zet om gezondheidsredenen een stapje terug. Onder anderen Jan van Loon en Jannes Mulder zullen nu vaker te horen zijn. Daarnaast worden weer diverse co-commentatoren uitgenodigd die tijdens de wedstrijden hun licht kunnen schijnen over de laatste ontwikkelingen op en naast het ijs. Tijdens de wedstrijd bevindt zich een reporter rond het ijs om tijdens de koers het verhaal op te halen bij bijvoorbeeld ploegleiders over de tactische keuzes.

Bij een aantal wedstrijden zal de uitzending van het marathonschaatsen uitgebreid worden met een verslag van de wedstrijd van de beloften. Het collectief van Groenehartsport.nl heeft een extra duit in het zakje gedaan om vier uitzendingen van de herencategorie mogelijk te maken, terwijl Arktika, Schaatsshop Drenthe en Hunebed Highway twee uitzendingen van de dames op zich nemen. De hoop is dat een of meerdere sponsoren opstaan die nog meer uitzendingen kunnen verzorgen. 

De wedstrijden die worden uitgezonden zijn:

  • Marathon Cup 1 Amsterdam (heren)
  • Marathon Cup 3 Heerenveen (dames)
  • Trachitol Trophy 2 Den Haag (heren)
  • Trachitol Trophy 3 Amsterdam (dames)
  • Marathon Cup 9 Heerenveen (heren)
  • Marathon Cup 12 Leeuwarden (heren)

De uitzendingen zijn te volgen via schaatsen.nl/live. Terugkijken van interviews, samenvattingen en de volledige uitzending kan op schaatsen.nl/video.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan