Tickets
Shop
Nieuws 14 aug 2020

KNSB voert betaalde livestream in voor marathonwedstrijden

De liefhebbers zijn er intussen aan gewend dat marathonwedstrijden wekelijks via een livestream thuis te volgen zijn. Om die service ook komend seizoen te kunnen garanderen, is de KNSB genoodzaakt om hiervoor een betaalsysteem in te voeren. Hoe dat er precies uit gaat zien, is mede afhankelijk van een poll op schaatsen.nl.

Foto : Hanneke Mennens

De poll is gesloten, houd de website in de gaten voor meer nieuws.

"De afgelopen vier seizoenen hebben we het budget op verschillende manieren bij elkaar geschraapt", zegt Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB. "We zijn begonnen met wekelijks rondbellen op zoek naar een sponsor, hebben aan crowdfunding gedaan en later is het bekostigd via sponsoring én de eigen middelen van de KNSB."

De kwaliteit van de livestreams is in de loop der jaren verbeterd. Fans zijn er inmiddels aan gewend iedere zaterdagavond de wedstrijden thuis vanaf de bank te kunnen. Het aantal kijkers bedroeg afgelopen seizoen gemiddeld 4000, met uitschieters van boven de 8000 kijkers bij wedstrijden op buitenlands natuurijs.

Zichtbaarheid
"We zijn ook in staat om clips en promo's te maken en beelden aan te leveren aan regionale omroepen en de NOS, die daardoor samenvattingen kunnen uitzenden", vertelt Hut. De kosten voor productie, hosten en opslaan van de uitzendingen zijn wel gestegen. Dat is een belangrijke reden om te zoeken naar een solide financiële basis voor de livestreams.

Komend seizoen bestaat bovendien de kans dat, vanwege de coronamaatregelen, slechts beperkt publiek welkom is rond de ijsbanen. Om de wedstrijden toch onder de aandacht van het publiek te blijven brengen, krijgt de livestream extra waarde. "Meer dan ooit wordt het belangrijk om het marathonschaatsen zichtbaar te laten zijn in de media", aldus Hut.

Omdat de KNSB nog geen nieuwe hoofdsponsor heeft gevonden, als opvolger van KPN, heeft de bond moeten snijden in zijn begroting. Ook de inkomsten uit licentiegelden zijn onvoldoende om de livestream te bekostigen. Daarom heeft de KNSB besloten een systeem van pay-per-view in te voeren.

Stabiel model
Om te kijken welk bedrag marathonfans reëel vinden voor het bekijken van wedstrijden via de livestream, houdt de KNSB vanaf maandag 17 augustus een poll op schaatsen.nl. "We zullen twee vormen van pay-per-view aanbieden", zegt Hut. "De eerste is een abonnement, zoals we dat kennen voor toegang tot de ijsbaan, en mensen kunnen betalen voor een losse wedstrijd."

De poll wordt gehouden van 17 tot en met 31 augustus. De voorverkoop van de abonnementen is van 14 september tot 1 oktober; dan zijn ook de tarieven bekend. Hiernaast hebben teamsponsors de mogelijkheid om een bijdrage te doen, in ruil voor zichtbaarheid bij de livestreams.

"Mochten er onverhoopt onvoldoende financiële middelen binnenkomen, dan zijn we helaas genoodzaakt om keuzes te maken in het uitzenden van een aantal wedstrijden", zegt Hut. "De afgelopen seizoenen bleek het lastig om het benodigde budget te realiseren en was het vaak 2 voor 12. Dit willen we nu voorkomen en daarom zoeken we naar een stabiel model."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan