Tickets
Shop
Nieuws 22 sep 2020

Sponsoren zorgen voor gratis livestream, maar: 'We zijn er nog niet helemaal'

Het lijkt erop dat voor een groot deel van de livestreams van het marathonschaatsen komend seizoen niet betaald hoeft te worden. De KNSB heeft voor de wedstrijden in de Marathon Cup verschillende sponsoren gevonden. Met het geld dat zij inbrengen kan de livestream voor de topdivisiewedstrijden betaald worden. De livestream van de Trachitol Trophy was al voorzien dankzij de sponsoring van Trachitol.

Foto : Hanneke Mennens

Het KNSB-bericht half augustus dat de livestreams zonder extra sponsoren niet meer gratis aan te bieden zouden zijn heeft diverse partijen uit het marathonschaatsen in beweging gebracht. Het gaat voornamelijk om bedrijven die al in de sport zitten. Uit het mannenpeloton zijn Bouwselect en Team Jumbo-Visma naar voren getreden. Met Haak, OCRE en A6.nl Groot in auto's zijn ook sponsoren uit het vrouwenpeloton vertegenwoordigd. Andere partners zijn OKAY Fashion & Jeans, dat jarenlang zijn eigen ploeg had en voor komend seizoen Royal A-ware ondersteunt, en Unox, verbonden aan de marathonploeg van Team Jumbo-Visma.

De zeven sponsoren brengen een geldbedrag met zich mee dat voorziet in de belangrijkste kosten om de uitzendingen mogelijk te maken. Disciplinemanager Willem Hut is blij dat het gelukt is om een groot deel van de marathonwedstrijden alsnog gratis aan te kunnen bieden. "Het was niet onze eerste keuze, maar om een stabiel model te creëren moesten we een pay-per-viewmodel (betalen per wedstrijd, red.) inzetten", geeft hij aan. "Gedurende het uitwerkproces meldden deze partijen zich die samen met ons de schouders eronder willen zetten. Dat typeert het marathonschaatsen: samen iets bewerkstelligen en de zichtbaarheid van de sport vergroten."

"Vanuit de KNSB proberen we al een aantal seizoenen de livestream verder te ontwikkelen", gaat hij verder. "Dit jaar leggen we de lat qua productie ook weer hoger. In een seizoen met beperkte bezoekersaantallen wordt de stream nog veel belangrijker. Dan hebben we liever een pay-per-viewmodel dan helemaal geen livestream." 

Ondanks het goede nieuws blijven er nog genoeg wensen over. Zo zijn het NK Jeugdmarathon en de wedstrijden op het natuurijs van de Weissensee en Zweden nog niet bekostigd. Ook aan de veelgehoorde oproep om de beloftencategorieën uit te zenden kan nog niet voldaan worden. "Hopelijk willen een aantal partijen zich nog aansluiten", vertelt Hut. "Ik ben al heel blij, maar we zijn er nog niet helemaal. Het zou gaaf zijn om een aantal beloftenwedstrijden uit te zenden. Als het ons drie keer lukt, is het al drie keer meer dan vorig jaar." 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan