Zo verblijf je woensdag nog nietsvermoedend in Inzell, en zo rijd je zaterdag een trainingswedstrijd in Heerenveen. Na een hectische week werd er gewoon geracet in Thialf, zonder Team Reggeborgh en Jumbo-Visma. De rijders van Team IKO waren aan het einde van de avond apart ingedeeld. "Dit is mentaal wel even lastig."

Het is muisstil in een desolaat Thialf wanneer Jorien ter Mors om acht uur 's avonds aan de start verschijnt van de 1000 meter. Na het startschot zet de schaatsster van Team IKO zichzelf in gang en rijdt ze haar race zonder tegenstander. De aanwijzingen van coaches Erwin en Martin ten Hove galmen over de ijsbaan. Ter Mors passeert de finish na 1.16,40. "Dit was de laatste wedstrijd van vanavond, tot ziens!", schalt de stem van de speaker door de lege hal. Ter Mors ploft teleurgesteld neer op de binnenboarding: dit was hem niet.

Het zijn hectische dagen geweest voor de Nederlandse ploegen die op trainingskamp waren in Inzell. Nadat woensdagavond de Duitse schaatsbond liet weten dat twee rijders in de profploeg positief hadden getest op het coronavirus volgden de gebeurtenissen zich snel op. In plaats van de internationale seizoensopening in Inzell rijdt Team IKO zaterdag alsnog een trainingswedstrijd in Heerenveen. Het programma is zo aangepast dat de schaatsers die al ingeschreven stonden vanaf vijf uur de strijd met elkaar aangaan terwijl in het laatste deel – na een trainingsuur – enkel rijders van IKO starten.

Jorien ter Mors solo in actie op de laatste 1000 meter | Foto : Martin de Jong

"Ik had zin in ons eerste trainingskamp in Inzell en had het idee dat ik fitter en sterker aan het worden was, en ook even tot rust kwam", vertelt Esmee Visser na haar drie kilometer tegen ploeggenoot Bart Swings (3.42,11 om 4.09,85). "We moesten halsoverkop weer terug. Dat is mentaal wel even lastig. Ik ben een gestructureerd persoon, die heel slecht is in snel een tas inpakken, dus om met zulke aanpassingen om te gaan, is een leerschool voor mij. Maar dat is ook goed. Het coronavirus is voor de hele wereld al maanden heel heftig en nu komt het ook dichtbij voor ons als schaatsers. Dat is heel vervelend, maar het is zoals het is."

Kleine wereld
Ook de ploeg van coach Jillert Anema was op trainingskamp in Duitsland, niet in Inzell maar zoals gebruikelijk in Erfurt. Het was aanvankelijk wel de bedoeling om door te reizen naar Inzell voor de wedstrijden, maar het team koos ervoor om langer in Erfurt te blijven en het kamp af te maken in Heerenveen. "Achteraf gezien is dat een goed plan geweest. In Erfurt hadden we de omstandigheden zelf onder controle, omdat we de ijsbaan en het hotel voor ons alleen hadden", vertelt Crispijn Ariëns. In Thialf noteert hij een persoonlijk record van 6.22,16 op de 5000 meter en wordt tweede achter Jorrit Bergsma (6.21,20). "Dit PR scheelt maar een paar tienden hoor", lacht hij. "Ik wilde een goede wedstrijd rijden en dat de tijd ook snel is, is wel een lekker begin."

"Wat er in Inzell is gebeurd, is natuurlijk rot voor degenen die daar zijn", gaat Ariëns verder. "Maar als de schaatstop uit alle hoeken van Europa naar Inzell gaat, weet je dat de kans groter is dat het daar gebeurt dan bijvoorbeeld op dit moment in Heerenveen." Toch blijft het schrikken dat het coronavirus nu ook in de schaatswereld is binnengedrongen. "Jazeker, het is toch een kleine wereld", zegt Lotte van Beek. Zij valt zelf in een risicogroep vanwege astma en is het hele jaar al erg voorzichtig. "Afstand houden, een mondkapje dragen en weinig mensen zien. Ik probeer er alles aan te doen om het in de hand te hebben, maar het coronavirus kan je overkomen. Ik denk dat dit ook een goede wake-up call is voor iedereen, je moet oppassen. Ik hoop dat het bij deze gevallen blijft."

Van Beek is met het Development Team Fryslân tien dagen op trainingskamp in Inzell geweest, maar de ploeg was afgelopen zondag na de eerste wedstrijden al terug in Nederland. "We hebben ervoor gekozen om voor de drukte uit te gaan. Wanneer alle ploegen in Thialf zijn, gaan wij naar Inzell en vice versa. Wij hebben gelukkig gewoon een goed kamp kunnen draaien. Er waren een paar niet helemaal fit teruggekomen dus zij hebben meteen een coronatest gedaan, die waren allemaal negatief. Iedereen doet er alles aan om fit en gezond te blijven. Bijvoorbeeld zorgen dat je niet natregent, dat soort kleine dingetjes zijn voor ons nog belangrijker."

Een ploeg die bewust niet naar Zuid-Duitsland is afgereisd, is Team NXTGEN. De staf rondom Jutta Leerdam en Koen Verweij besloot twee weken geleden dat zij het risico niet wilde nemen. "In eerste instantie was het wel de planning om te gaan, maar het leek ons niet verstandig om in een hotel te zitten", verklaart Leerdam. "Ik vind Thialf sowieso een fijne ijsbaan om op te rijden, fijner dan Inzell dus ik had er geen problemen mee dat wij thuisbleven. Iedereen heeft zijn eigen overwegingen en dit was onze afweging. Ik kan mijn plan nu doorzetten en hoef geen aanpassingen te maken, dat is prettig."

Alternatieve kalender
Het incident in Inzell kan weer nieuwe onzekerheid met zich meebrengen voor het schaatsseizoen. Ondertussen werkt de KNSB nog steeds hard aan een alternatieve kalender. Ook de ISU heeft de 'schaatsbubbel' nog niet helemaal doorgeprikt en houdt de deur open voor begin 2021. Visser is wel wat pessimistischer geworden na wat er is gebeurd. "Maar je moet voorbereid zijn voor als de NK's en het World Cup kwalificatietoernooi komen. Een beetje zoals met de Elfstedentocht. Je weet niet wat er komen gaat en elke wedstrijd en voorbereiding is mooi meegenomen. Ik heb wedstrijden ook nodig om met de spanning om te gaan en om erin te komen. De eerste wedstrijden gaan nooit zo goed. Zolang je kan schaatsen, moet je ervan genieten."

Het vooruitzicht van topwedstrijden rijden in een leeg Thialf is iets waar de schaatsers zich allang bij hebben neergelegd. "Als jezelf maar wel kan laten zien", zegt Van Beek, die het vorige seizoen vroegtijdig moest afbreken door de longproblemen. "Vooral mijn ouders vinden het jammer dat zij niet kunnen komen kijken. De wedstrijd in Inzell was mijn eerste wedstrijd in een lange tijd en ik merkte dat ik daar erg veel zin in had. Die race ging dan ook lekker. De 1000 meter van vanavond was een ritje om snel te vergeten. Laat er vooral weer belangrijke wedstrijden komen, daar doe je het uiteindelijk voor. Maar een IJsselcup is ook altijd een mooie wedstrijd. Niet te ver vooruit kijken en vooral pakken wat je pakken kan. Dat is het motto van dit moment."

Klik hier voor de volledige uitslagen van de trainingswedstrijd.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 12 okt om 15:55