Tickets
Shop
Nieuws 09 okt 2020

Technisch directeur De Wit: 'Prioriteit is dat iedereen veilig kan blijven trainen'

Na de positieve coronatesten van twee Duitse schaatsers en Kjeld Nuis zijn de drie Nederlandse topploegen donderdag vertrokken uit Inzell. De schaatsers van Reggeborgh gingen meteen in zelfisolatie en dat geldt nu ook voor Team Jumbo-Visma, vanwege één 'twijfelachtig' testresultaat in die ploeg. Achter de schermen stelt de KNSB alles in het werk om de topschaatsers weer (corona)veilig te kunnen laten trainen in Heerenveen, vertelt technisch directeur Remy de Wit. Voorlopig maakt alleen Team IKO hiervan gebruik.

Foto : Neeke Smit

Team Reggeborgh heeft de KNSB direct op de hoogte gesteld van de positieve coronatest van Kjeld Nuis. Wat is de rol van de schaatsbond?
"Doordat de KNSB snel op de hoogte was, konden we ook gauw kijken waarin we Team Reggeborgh konden helpen. Er komen op zo'n moment ook veel vragen bij ons binnen van de andere ploegen en individuele schaatsers. De GGD in Duitsland neemt de medische kant over, daar heb je als Nederlandse bond niet zoveel over te zeggen. Maar je kunt wel allerlei scenario's bespreken. Als de hele ploeg van Reggeborgh daar zou moeten blijven, dan moeten er wellicht spullen naartoe. En wat betekent het als ze terugkomen? Dan moeten ze in thuisquarantaine.

Je probeert ervoor te zorgen dat je altijd twee stappen vooruit denkt zodat je snel kunt handelen. Ik heb ook goed contact met de andere Nederlandse ploegen die nog in Inzell zitten, zoals Team FrySk, dat zojuist besloten heeft om morgen terug te keren naar Nederland. Als technisch directeur spar ik met alle coaches en uiteindelijk maken zij zelf een afweging."

Is er ook nog een taak weggelegd voor de bondsarts?
"De bondsarts heeft contact met de artsen van alle teams die in Inzell geweest zijn en ik krijg uiteindelijk alleen te horen of de schaatsers wel of niet kunnen trainen. Ik heb kort kunnen schakelen met het management van Reggeborgh en dat heeft ertoe geleid dat het team, zonder Kjeld Nuis, weer terug kon naar Nederland. Zij zitten momenteel in isolatie en proberen zo goed als mogelijk is te trainen. Uiteraard niet op het ijs, maar dan moet je denken aan de Tacx-fiets in huis."

Zojuist meldt Jumbo-Visma dat een van zijn rijders een 'twijfelachtig' testresultaat heeft gekregen. Het hele team gaat 72 uur in quarantaine. Wat betekent dit?
"Dit is natuurlijk weer vervelend nieuws. Maar ook hier heeft goed overleg plaatsgevonden tussen onze bondsarts en de teamarts van Jumbo-Visma over de vervolgstappen. De protocollen van NOC*NSF bieden daarbij houvast. Uit voorzorg is ook dit team nu afgezonderd en staan zij voorlopig ook niet op het ijs. Zo doen we met zijn allen onze uiterste best om de situatie te beheersen."

Technisch directeur Remy de Wit | Foto : Carl Mureau

Wat is het verdere perspectief voor de topteams? Kunnen zij blijven trainen?
"Jumbo en IKO zijn donderdag teruggekomen, omdat ze voorzagen dat de ijsbaan in Inzell dicht blijft. In samenwerking met Thialf en het CTO Noord hebben wij het voor elkaar gekregen dat beide teams vandaag op een apart uur konden trainen op het ijs van Heerenveen. Wij wilden geen andere ploegen van het topsportuur afhalen die zich netjes hadden ingeschreven. Bovendien wilden we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt en dat het ook echt veilig is.

Voor mij is prioriteit nummer één dat iedereen, als de zelfisolatie achter de rug is, kan blijven trainen op een veilige manier in de best mogelijke topsportomgeving. Gezien de stijging van het aantal coronabesmettingen in Nederland gaat de KNSB wel wat maatregelen aanscherpen, vooral in de krachtruimte van Thialf. Iedereen had al zijn eigen plekje met apparaten, maar we gaan het nog meer uit elkaar halen. Ook gaan we strakke tijdblokken invoeren. Onze bondsartsen voeren het contact met de teamartsen op. En we drukken iedereen nog eens extra op het hart om de algemene hygiëneregels goed na te komen."

Dit weekend zijn er trainingswedstrijden in Heerenveen, met onder anderen de schaatsers van Team IKO aan de start. Komen er extra maatregelen?
"We gaan ruimte maken in de wedstrijdschema's, zodat niet iedereen door elkaar loopt. Dat is supermoeilijk, helemaal in zo'n groot stadion als Thialf. Maar wellicht is wat er is gebeurd in Inzell ook een wake-up call voor de schaatswereld. Iedereen moet zich aan de regels houden en gedisciplineerd blijven. We zullen nog consequenter moeten zijn met de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes in Thialf als de sporters niet aan het trainen zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan