Tickets
Shop
Nieuws 14 okt 2020

Reggeborgh zit tijd uit in Langweer: 'Klap kwam wel even binnen'

Terwijl de meeste van hun collega's inmiddels alweer op het ijs staan, zitten de schaatsers van Team Reggeborgh hun laatste uren in quarantaine uit. Na de positieve coronatest van Kjeld Nuis hebben (bijna) alle leden zich afgezonderd in vakantiehuisjes in Langweer, waar ze in kleine groepjes op elkaar zijn aangewezen. In het huis van Ronald Mulder, Wesly Dijs en Femke Kok is de negativiteit echter ver te zoeken. "We maken er het beste van."

Foto : Neeke Smit

Sinds het vroegtijdige vertrek uit Inzell zijn de rijders en stafleden van Team Reggeborgh in kleine groepjes naar het vakantiepark in Langweer gereden. Mulder, Dijs en Kok stapten donderdagmiddag met zijn drieën de auto in ('we hadden maar een beperkt aantal auto's mee naar Inzell') en waren vanaf dat moment tot elkaar veroordeeld. Inmiddels zitten ze al zes dagen 'opgesloten' in een vakantiehuis, maar is er van verveling nog geen enkele sprake. "We houden het aardig vol hier", zegt een opgewekte Mulder telefonisch vanuit het Friese plaatsje.

In de keuken hangt een groot krijtbord aan de muur, waarop Mulder elke ochtend zijn creativiteit de vrije loop laat gaan. Op zijn telefoon zoekt hij een kleurplaat op en dat plaatje tekent hij dan in een half uurtje na. "Je wordt creatief als je hier opgesloten zit en daarnaast nodigt zo'n bord gewoon uit om te tekenen", verklaart de 34-jarige sprinter zijn nieuwe passie. Op de tekening van woensdag heeft hij drie schaatsers getekend met de tekst 'COVID'. "Zo van: daar moet je niet in vallen. Voor Femke en Wesly is het elke dag een verrassing wat ik teken. Het begon heel makkelijk, maar nu wordt de druk steeds hoger."

TikTok
Behalve tekenen vermaken Mulder, Dijs en Kok zich met een heleboel andere dingen. Zo hebben ze onlangs een geheim TikTok-account aangemaakt waar ze allerlei grappige filmpjes (Dijs die met een fles op het hoofd van een gitaarspelende Mulder slaat) op plaatsen. "We zijn een beetje de quarantaine content aan het opzetten en daar dragen we allemaal ons steentje aan bij", aldus Kok, die een kleine oproep doet aan de schaatsfans. "We zoeken nog een goede naam voor ons TikTok-account, dus als mensen ideeën hebben, horen we het graag." 

In elk huisje beschikken de atleten over een tacx, een krachthonk en een schaatsplank en proberen ze zoveel mogelijk de trainingen te doen die ze normaal ook zouden doen. "We willen wel fit blijven, zodat we straks weer met een goed gevoel het ijs op kunnen", aldus de 25-jarige Dijs, die het schaatsen steeds meer begint te missen. "Zeker als je op Instagram filmpjes ziet van andere rijders is het wel lastig, ja. Maar we weten dat het zo is en we moeten er maar het beste van proberen te maken. Als je heel negatief gaat doen, duurt het alleen maar langer."

Mulder en Kok zijn het eens met de woorden van hun ploeggenoot. In hun huis is er simpelweg geen ruimte voor negatieve gedachtes. "We hebben het superleuk met elkaar en alles wordt voor ons geregeld. Het is eigenlijk een soort verlengd trainingskamp, maar dan net even wat anders", vertelt Kok. "Natuurlijk is het jammer dat we niet op het ijs kunnen staan en straks een kleine achterstand hebben, maar het is niet anders. We blijven allemaal heel positief en dat heeft denk ik wel meegeholpen in dat de dagen zo snel voorbij zijn gegaan."

Bang
De verwachting is, als iedereen klachtenvrij blijft en (nogmaals) negatief test, dat de teamleden donderdag weer naar huis mogen. Het is dan immers meer dan tien dagen geleden dat de rijders voor het laatst in contact zijn geweest met ploeggenoot Kjeld Nuis, die afgelopen donderdag positief testte op het coronavirus. "We hebben hem sinds maandag niet meer gezien, dus dan hebben we ons ruim aan die tien dagen gehouden die het RIVM voorschrijft. Tot nu toe is iedereen elke keer negatief getest en dat is heel gunstig."

Mulder geeft toe dat hij na de positieve test van Nuis 'toch wel een beetje bang' is geweest. "Je gaat meteen bij jezelf te rade: ben ik dicht bij hem geweest? Nee, dat niet, maar als je de symptomen ziet, is het niet iets om mee te sollen. Bovendien wil je niet dat je zoiets mee naar huis neemt en het vervolgens doorgeeft aan je ouders." Dijs is het daar volledig mee eens. "We hebben Kjeld allemaal wel een keer gezien vorige week, dus als je een keer moet kuchen, denk je meteen: oh jee, daar gaan we. Het is zo'n vaag virus dat je er nooit zeker van bent of je het hebt of niet."

Ook de 20-jarige Kok, die sinds deze zomer onderdeel uitmaakt van het team, wist niet wat ze meemaakte toen Nuis corona bleek te hebben. Het team was onderweg naar de krachttraining toen het nieuws aan ze werd medegedeeld. "Ja, die klap kwam wel even binnen bij iedereen. Niemand zag het aankomen en Kjeld zelf ook niet. We moesten meteen terug naar onze hotelkamer en wisten niet waar we aan toe waren. Gelukkig heeft het team heel goed gehandeld en konden we vrij snel weer terug naar Nederland. Dat was top gegaan."

Of Kok door de hele situatie extra voorzichtig is geworden? "Ja, we willen het risico niet nemen om anderen te besmetten." Dijs knikt: "We zullen vaker een mondkapje op doen en nóg meer afstand houden."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan