Met twee vijfde plekken bij het World Cup kwalificatietoernooi kan Reina Anema terugkijken op een geslaagd toernooi. Voor het eerst plaatste de 25-jarige rijdster van Team FrySk zich op eigen houtje voor de World Cups. Toch kan een aanwijsplek voor een andere rijdster nog roet in het eten gooien.

"Ik ga ervan uit dat ik me geplaatst heb, en anders ga ik de discussie graag aan", stelt Anema na afloop van de 5000 meter. "Ik heb gevochten voor mijn plek en dat ga ik ook doen als er discussie ontstaat." De selectiecommissie langebaan kan nog iemand aanwijzen die door een blessure of andere reden niet in staat was zich te kwalificeren. "Maar ik heb twee keer de vijfde tijd gereden, dus vind ik dat ik de World Cups in mag."

 

Anema verwacht niet dat er iemand aangewezen gaat worden en dus straalt ze van oor tot oor in de mixed zone. Eindelijk heeft ze zich op eigen kracht gekwalificeerd voor de World Cups. "Ik ben hartstikke blij. Toen ik hier vanochtend weer binnenkwam, moest ik meteen weer lachen", aldus Anema, die zich vervolgens op moest maken voor de vijf kilometer.

 

Na haar rit (7.03,57) dacht ze dat de tijd niet genoeg zou zijn voor een World Cup-ticket. Er kwamen namelijk nog zes sterke rijdsters na haar aan de beurt. Samen met haar coach Siep Hoekstra en de begeleiding van Team FrySk zat Anema op een bankje op het middenterrein de wedstrijden te kijken. "Siep schreef alle rondetijden op en ging steeds vergelijken. Dan zei hij: 'Nee, ze gaat het toch niet halen!' Of dat spannend was? Ja, ik had wel zenuwen, maar ik had gedaan wat ik kon, dus ik kon alleen maar afwachten."

 

Foto : Sander Chamid

Periodisering
Voor Anema was het niet per se een verrassing dat ze zich wist te plaatsen. In de trainingen was ze naar eigen zeggen al in goede doen en ook tijdens de trainingswedstrijden reed ze goede tijden. "Misschien is het voor jullie wel verrassend, maar zelf wist ik wel dat ik het kon. Het moest alleen nog maar even in de wedstrijd gebeuren", aldus de Gorredijkse, die inmiddels in het tweede seizoen bij Team FrySk zit. Daar wordt ze gecoacht door Siep Hoekstra, met wie ze als C-junior ook al samenwerkte.

 

"Siep heeft mij altijd gevolgd. Toen er bij Plantina problemen kwamen, moest ik kijken wat een goede plek voor mij zou zijn. Siep zei: 'Probeer het maar bij mij en kijk maar wat je ervan vindt'. Dat is goed bevallen. Zijn mentaliteit en aanpak slaan goed aan en bovendien kan ik in de schaduw stapje voor stapje vooruitgaan."

 

Waarom het kwartje nu wel de goede kant opvalt, heeft volgens Anema onder meer met de periodisering te maken. "Vorig jaar waren we in het voorseizoen heel goed, maar nu hebben we de periodisering verplaatst naar deze wedstrijden. Dat is het voordeel als je langer samenwerkt met een trainer, zodat je het programma kunt aanpassen."

 

Haar debuut maakte ze vorig jaar december al tijdens de wereldbeker van Salt Lake City. Dat was echter geen gelukkig debuut, want Anema was niet fit. "Ik kijk er daarom ook naar uit om de World Cups in te gaan, zeker omdat ik nu gewoon goed ben."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 05 nov 2018 om 11:35