Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2017

Reina Anema over World Cup-debuut: 'Een enorme energieboost'

Reina Anema maakt volgende maand haar wereldbekerdebuut bij de senioren. De 24-jarige schaatsster mag door afmeldingen van onder anderen Ireen Wüst en Antoinette de Jong afreizen naar het Amerikaanse Salt Lake City. "Echt supergaaf."

Foto : Neeke Smit

Anema werd bij de KPN NK Afstanden in Thialf achtste op de 3000 meter in een tijd van 4.09,88. Ze eindigde daarmee maar net buiten de top vijf. Team Clafis-rijdster Carien Kleibeuker greep met een tijd van 4.09,55 het laatste World Cup-ticket.

Ook op de vijf kilometer was de 24-jarige Friezin er dichtbij. Anema finishte in een tijd van 7.03,90 iets meer dan een seconde achter de 21-jarige Esmee Visser, die met een nieuw persoonlijk record (PR) verrassend het laatste wereldbekerticket pakte.

"Ik zat er dat toernooi steeds dichtbij", kijkt Anema in gesprek met schaatsen.nl terug op haar prestaties bij de NK Afstanden. "Het is jammer dat ik me niet op eigen kracht heb weten te plaatsen, maar het is supergaaf dat ik door een aantal afmeldingen toch mijn wereldbekerdebuut bij de senioren mag maken."

Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte en Carien Kleibeuker hebben zich allemaal afgemeld voor de laatste World Cup van het seizoen in Salt Lake City (8-10 december). Daardoor mag Anema als een van de reserves toch afreizen naar Noord-Amerika. 

"Ik hoorde het afgelopen dinsdag", zegt een nog altijd dolgelukkige Anema. "Dat ik mijn eerste wereldbeker bij de senioren ga rijden, geeft een enorme energieboost." 

Foto : Neeke Smit

Kraantje Lek
Voordat Anema in het vliegtuig stapt richting Salt Lake City neemt ze dit weekend eerst nog deel aan de Kraantje Lek Trofee in Haarlem. Deze minivierkamp over twee dagen staat al sinds 1981 op de wedstrijdkalender.

"Ik vind het altijd een heel leuke wedstrijd", blikt Anema vooruit. "Er worden niet zoveel allroundtoernooien gereden in een jaar en al helemaal niet in een olympisch jaar. Dan ligt de focus vaak meer op de individuele afstanden. Voor de afwisseling is zo'n Kraantje Lek Trofee daarom erg leuk. Daarnaast zie ik het nu als een mooie voorbereidingswedstrijd voor de World Cup in Salt Lake."

Het absolute doel van Anema ligt eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. "Daar wil ik op mijn allerbest zijn en laten zien wat ik waard ben. Wat er daar mogelijk is, durf ik niet te zeggen. Iedereen wil daar natuurlijk pieken, maar ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om het maximale uit mezelf te halen."

Bekijk hier wat er tijdens de Kraantje Lek Trofee valt te verdienen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan