Tickets
Shop
Nieuws 21 nov 2020

Roest: 'Ik kan eigenlijk alleen maar verliezen'

In de jacht op zijn eerste nationale allroundtitel heeft Patrick Roest op de eerste dag van het Daikin NK Allround goede zaken gedaan. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma voert na zeges op de 500 en 5000 meter het tussenklassement aan, maar is zelf niet helemaal tevreden. "Ik maakte iets te veel foutjes."

Foto : Sander Chamid

Roest, die in het verleden al eens derde en tweede werd op het NK Allround, noteerde een tijd van 36,47 op de 500 meter en een tijd van 6.15,31 op de 5 kilometer. Het zijn geen tijden waar Roest van tevoren op gehoopt had. "Jac en ik waren het er allebei over eens dat het beter kan en moet. Natuurlijk ben ik blij dat ik bovenaan sta, maar je wil ook snelle tijden rijden en dat is niet helemaal gelukt", geeft Roest toe. "Waardoor het komt, weet ik niet. Misschien wilde ik te graag en reed ik daardoor iets te gehaast."

Door de afmelding van de grieperige Sven Kramer ('jammer voor het toernooi') wist Roest dat alle ogen op hem gericht zouden zijn. "Ik kan eigenlijk alleen maar verliezen", geeft de Zuid-Hollander aan. "Je krijgt het gevoel dat iedereen verwacht dat je gaat winnen. Dat maakt het wel iets lastiger, maar het is niet de reden dat ik vandaag geen goeie ritten reed. Het zat hem vooral in het technische aspect. Ik ga er morgen alles aan doen om twee goede ritten te rijden."

Roest heeft een voorsprong van 2,28 seconden op de nummer twee Marcel Bosker en 3,48 seconden op de nummer drie Jan Blokhuijsen voor de 1500 meter. Mocht Roest de 1500 en 10.000 meter ook winnen, is hij de eerste schaatser sinds Sven Kramer die alle afstanden in een vierkamp wist te winnen. "Het zou mooi zijn als dat lukt, maar dat is niet mijn hoofddoel. Het belangrijkste is de eerste nationale allroundtitel en dat hoop ik zondag met twee goede ritten te doen."

Verweij tevreden
Koen Verweij staat na de eerste dag op de vierde plek in het tussenklassement. De 30-jarige Noord-Hollander, die de Daikin NK Afstanden vanwege de naweeën van een hernia aan zich voorbij moest laten gaan, noteerde bij zijn eerste wedstrijd van het seizoen de derde tijd op de 500 meter (36,59) en de twaalfde tijd op de 5 kilometer (6.29,41). "Ik mag best tevreden zijn hoe ik er nu voor sta", aldus een opgeluchte Verweij in de catacomben van Thialf.

De voormalig wereldkampioen allround stond vanwege zijn hernia zes weken lang buitenspel ('ik kon nauwelijks m'n bed uitkomen') en staat pas sinds vier weken weer op het ijs. "Om eerlijk te zijn was ik best wel een beetje zenuwachtig, maar ik denk dat dat ook wel logisch is. Ik heb al zes jaar geen allroundtoernooi meer gereden en mijn laatste vijf kilometers dateren uit 2017", vervolgt Verweij, die daardoor zonder al te veel verwachtingen het NK Allround in ging. 

"Ik heb andere taken als de andere schaatsers helaas. Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk wedstrijden te rijden en daar beter van te worden. Bij het WK Kwalificatiemoment in december wil ik me op de 1000 en 1500 meter plaatsen voor de grote toernooien, dus in dat opzicht vind ik het best wel leuk dat ik nu in één keer vier afstanden mag rijden."

Zondag wacht als eerste zijn favoriete afstand, de 1500 meter. "Ik weet niet zo goed wat ik daarvan kan verwachten. In principe kan ik zo'n 1500 meter wel dromen, maar het is alweer een tijdje geleden dat ik die in wedstrijdverband heb gereden. Als ik een 1.46 hoog rijd, ben ik al heel tevreden."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan