Hij was al drie keer de beste allrounder van de wereld, maar een Nederlandse allroundtitel heeft Patrick Roest nog niet op zijn erelijst staan. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma gaat er bij het Daikin NK Allround van komend weekend dan ook alles aan doen om daar verandering in te brengen. "Na drie wereldtitels moet ik het ook maar eens op een NK laten zien."

Het is zo'n tien dagen geleden als Marcel Bosker tijdens een fietsrit door het Friese landschap zijn collega aanspreekt. "Hey Patrick, het kan eigenlijk best een mooi seizoen voor je worden, hè!?" Roest kijkt zijn jongere ploeggenoot bedenkelijk aan en vraagt zich af wat hij daarmee bedoelt. "Je kan twee titels binnenhalen die je nog nooit hebt gewonnen", doelt Bosker op de Nederlandse en de Europese titel allround. Dan begint het Roest ineens te dagen. "Daar had hij dus nog nooit over nagedacht. Ja, Patrick is er zeker op gebrand om die titels te winnen."

Roest, die op papier de favoriet is voor de Nederlandse titel, onderstreept de woorden van Bosker. De Lekkerkerker won de afgelopen drie jaar het WK Allround en was bij de Daikin NK Afstanden van twee weken geleden zijn grootste concurrenten op de 1500, 5000 en 10.000 meter te snel af. Ondanks zijn prestaties uit het verleden wil de Zuid-Hollander zichzelf niet te veel druk opleggen. "Ik heb de afgelopen jaren hele mooie klassementen gereden, maar het zal van de 500 meter afhangen of het een spannend toernooi gaat worden. Ik kan er nu nog niet te veel over zeggen", blijft Roest kalm. 

Foto : Sander Chamid

Heroïsch duel
Het is echter nog maar de vraag of Roest komend weekend de strijd aan kan gaan met de negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer. De 34-jarige Fries kampt met een griepje (geen corona) en zal vrijdag bepalen of hij fit genoeg is om aan het toernooi mee te doen. De laatste keer dat de twee elkaar tegenkwamen bij een NK Allround was in het seizoen 2014/2015, maar toen was er nog geen sprake van een heroïsch duel. Terwijl Kramer zijn zesde en tot nu toe laatste nationale titel veroverde, kwam Roest niet verder dan een twaalfde plek.

Kramer nam hierna geen deel meer aan het NK Allround en Roest stond alleen in 2016 (brons) en 2017 (zilver) nog aan de start. "Het toernooi past meestal niet zo goed in ons programma", reageert Roest op de afwezigheid de laatste jaren. "In januari zijn we vaak in voorbereiding op het tweede deel van het seizoen en daarnaast heb ik me dan al verzekerd van een ticket voor het EK of WK Allround. Nu het NK door het coronavirus naar november is gegaan, komt het juist goed uit en is het een mooie wedstrijd om aan mee te doen. Ik denk dat iedereen zich maximaal heeft voorbereidt op dit toernooi en dat maakt het extra mooi om te winnen."

Mocht Kramer, die van de zeven keer dat hij aan een NK meedeed er zes won, het toernooi laten schieten, dan zijn er volgens Roest nog genoeg andere kapers op de kust. Behalve drievoudig Nederlands kampioen Jan Blokhuijsen noemt hij ook de Nederlands kampioen uit 2018, Marcel Bosker. De 23-jarige in Zwitserland geboren schaatser maakt sinds zijn overstap naar Team Jumbo-Visma een goede ontwikkeling door en dat stemt zijn coach Jac Orie zeer tevreden. "Natuurlijk is Patrick de grote favoriet, maar Marcel is een gevaarlijke tegenstander", stelt Orie.

Foto : Robert Prins

Resultaten
"Hij heeft dit seizoen al een hoop persoonlijke records gereden en heeft het podium op de 5 kilometer bij de NK Afstanden gehaald. Daar ben ik heel blij mee, want dat is goed voor de ploeg", aldus de coach, die zich niet laat verleiden om een uitspraak te doen over een eindklassering. "Ik ben er niet zo van om in resultaten te denken, maar hoop vooral dat iedereen beter rijdt dan dat hij ooit gedaan heeft. Wie er dan wint, maakt me niet zoveel uit, als het maar iemand van het team is. Daar gaan we alles aan doen."

Bosker erkent vanachter zijn laptop dat hij momenteel goed in zijn vel zit en hoopt het zijn tegenstanders komend weekend zo moeilijk mogelijk te maken. "Patrick is de grote favoriet, maar bij het allrounden weet je dat je vier goede afstanden moet rijden en geen fouten mag maken. Qua lange afstanden sta ik er heel goed voor en kan ik iedereen aan, maar wat de sprint betreft weet ik niet zo goed wat ik kan verwachten. Het belangrijkste is om op de 500 meter zo min mogelijk tijd te verliezen", aldus Bosker. 

De voormalig nummer drie van het WK Allround vindt het mooi dat alle toppers ('op Jorrit Bergsma na') komend weekend aan de start staan. Volgens hem zorgt dat er automatisch voor dat een titel meer waarde heeft. Op de vraag of hij hoopt dat Kramer komend weekend van de partij is, reageert hij vastbesloten: "Ja, ik ben heel benieuwd hoe we tegenover elkaar staan. Als je naar de resultaten van het NK kijkt, staan we na drie afstanden op de honderdste na precies gelijk."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 24 nov om 20:43