Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2020

Opgeluchte Nuis: 'Dit voelt als een overwinning op mezelf'

Terwijl Thomas Krol (28) voor de tweede keer dit weekend een gouden medaille in ontvangst mocht nemen, was Kjeld Nuis (30) twee treetjes lager nog nooit zo blij met een bronzen medaille. De sprinter van Team Reggeborgh reed bij de Daikin NK Afstanden zijn eerste wedstrijd sinds hij te maken kreeg met het coronavirus en dat leverde hem meteen een medaille op de 1000 meter op. "Ik ben supertrots op mezelf."

Foto : Sander Chamid

Het leek haast een onmogelijke missie: amper een week op het ijs en dan bij de Daikin NK Afstanden op jacht naar een podiumplek. Nuis slaagde er tot zijn eigen verbazing in om op de laatste dag van het NK een bronzen medaille mee naar huis te nemen. Met een tijd van 1.08,27 hoefde hij 'slechts' 0,25 seconde toe te geven op de latere winnaar, Thomas Krol. "Dat ik nu al zo dicht van de winst vandaan zit, had ik niet gedacht. Nee, met deze tijd hoef ik me zeker niet te schamen", glundert Nuis na afloop van zijn rit in de catacomben van Thialf.

Het mocht überhaupt al een verrassing heten dat Nuis het afgelopen weekend aan de start verscheen van de Daikin NK Afstanden. De tweevoudig olympisch kampioen liep vorige maand bij een trainingskamp in Inzell het coronavirus op en moest vervolgens bijna drie weken in quarantaine. Vorige week vrijdag stond hij, een dag nadat hij te horen kreeg dat hij coronavrij was, voor het eerst sinds twintig dagen op het ijs. "De eerste training ging nog wel oké, maar de eerste keer dat ik weer duurrondjes ging doen, was ik helemaal gesloopt", vertelt hij.

Veerkracht
Toch hield Nuis de gedachte overeind om een week later mee te doen aan het NK. "Ik wilde het gewoon supergraag. Voor mezelf en voor de ploeg. Daarnaast heb ik zoiets van: als je kan starten, start je", aldus Nuis, die na een MRI-scan te horen had gekregen dat hij geen blijvende schade had overgehouden aan zijn hart en longen. De sprinter haalde opgelucht adem en kon zich zodoende gaan voorbereiden op de eerste krachtmeting van het nieuwe seizoen. Zonder ook maar één temporondje te hebben gedaan, nam hij vrijdag deel aan de 500 meter.

"Het slaat eigenlijk helemaal nergens op", zegt Nuis glimlachend. "Gerard (van Velde, red.) zei vorige week: 'Kijk maar wat je kan, maar wees wel eerlijk'. Ik gaf aan dat het steeds wat beter ging en na de 500 meter van vrijdag (Nuis eindigde als zevende op de eerste omloop) zei ik: zondag ga ik voor de winst", aldus Nuis, die de tweede omloop van de 500 meter en de 1500 meter op zaterdag uit voorzorg oversloeg. "In het schaatsen kennen we niets voor niets het 1500-meterkuchje, dat moet je na corona niet gaan opzoeken."

Wat het zegt dat Nuis na zo'n lange afwezigheid meteen weer op het podium staat? "Dat ik heel veel veerkracht heb. Vorig jaar heb ik natuurlijk ook zoiets meegemaakt: toen was ik in december niks waard en stond ik anderhalve maand later met tranen in m'n ogen met de wereldtitel. Dat gevoel heb ik nu in het klein. Ook al heb ik vandaag niet gewonnen, deze bronzen medaille voelt als een overwinning op mezelf. Het gewenste niveau zit niet ver weg en als ik nog een beetje extra tijd heb, doe ik weer mee om goud."

Foto : Sander Chamid

Krol: 'Respect voor Kjeld'
Thomas Krol pakte met de overwinning op de 1000 meter zijn tweede titel van het weekend, nadat hij zaterdag al de sterkste was op de 1500 meter. Met een tijd van 1.08,02 noteerde de sprinter van Team Jumbo-Visma een kampioenschapsrecord, maar toch was hij niet helemaal tevreden over zijn race. "Het was zeker niet vlekkeloos. Ik sneed de bochten verkeerd aan en mijn positionering was niet altijd goed. Ik geef mijn race een 7,5", aldus Krol, die op zowel de 1000 als de 1500 meter zijn titel prolongeerde. "Daar ben ik superblij mee."

Krol, die de afgelopen twee seizoenen teamgenoot was van Nuis, was niet verbaasd dat zijn 'rivaal' na zijn coronabesmetting al een lage 1.08 in de benen had. "Kjeld heeft ongelooflijk veel talent en wilskracht en na zijn 500 meter van vrijdag wist ik dat het niet heel slecht met hem ging", aldus Krol, die het coronavirus zelf ook gehad heeft. Behalve wat reukproblemen heeft hij er weinig last van gehad. "Ik heb veel respect voor de manier hoe Kjeld na zijn ziekte is teruggekomen en ik hoop dat we de komende tijd weer mooie battles op het ijs kunnen uitvechten."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan