Tickets
Shop
Nieuws 23 okt 2020

Nuis na negatieve test terug op het ijs: 'Het was echt geen pretje'

Na een afwezigheid van drie weken maakte Kjeld Nuis vrijdagochtend zijn rentree op het ijs van Thialf. De 30-jarige sprinter, die op 8 oktober positief op het coronavirus testte, kreeg donderdag het goede nieuws te horen dat hij 'coronavrij' is en dat hij zijn beroep weer mag beoefenen. Of hij de Daikin NK Afstanden haalt, betwijfelt hij. "Ik heb het nog niet uit m'n hoofd gezet."

Foto : Neeke Smit

Na twintig dagen in quarantaine te hebben gezeten stond je vanochtend voor het eerst weer op het ijs. Hoe is het gegaan?
"Het viel me niet tegen, ik had het erger verwacht na drie weken niet geschaatst te hebben. Het schaatsen zelf verleer je niet, maar de kracht, timing, souplesse en coördinatie heb je helaas niet in één keer terug."

Ben je inmiddels volledig fit verklaard?
"Donderdagochtend heb ik een nieuwe coronatest gedaan en die was gelukkig negatief. Eerlijk gezegd had ik dat helemaal niet verwacht, want je hoort best veel verhalen van mensen die meerdere weken positief testen. Maar goed, ik ben allang blij dat ik van het virus af ben, want geloof me, het is echt geen pretje."

De Daikin NK Afstanden gaan volgende week vooralsnog door. Hoe groot acht jij de kans dat jij van de partij bent?
"Stiekem heb ik het NK nog niet uit m'n hoofd gezet, maar als ik dat tegen de artsen zeg, beginnen ze te lachen. Ik ben heel erg aan het twijfelen. Aan de ene kant wil ik supergraag een NK in het groene pak van Team Reggeborgh schaatsen, maar aan de andere kant heb ik geen flauw idee of het kwaad kan. Ik heb onlangs een groot onderzoek laten doen en daaruit bleek in ieder geval dat ik geen blijvende schade heb overgehouden aan mijn longen. Mochten de artsen mij groen licht geven, ga ik hem rijden, maar dan is het op hoop van zegen."

Is het überhaupt mogelijk om een goed niveau te halen als je drie weken niet hebt getraind?
"Áls ik besluit mee te doen, doe ik het echt op mijn talent. Normaal gesproken is het natuurlijk een mission impossible, maar dat maakt de uitdaging ook wel weer gaaf. Daarbij vind ik het supermooi dat het NK vooralsnog gewoon doorgaat, terwijl alles om ons heen wordt afgelast. Niemand weet hoe lang zo'n seizoen gaat duren, dus ik heb zoiets van: wat je kan rijden, rijd je. Nogmaals: het is nu nog te vroeg om te oordelen, maar als je het me nu vraagt, zeg ik ja. Ik bekijk het van dag tot dag en hoop dat het elke dag een beetje beter gaat.”

Hoe was het vandaag om na al die tijd je ploeggenoten weer te zien?
"Superleuk! Ze hadden me vorige week natuurlijk al verrast toen ze ineens voor de deur stonden en een kopje koffie kwamen drinken. Het is gewoon een ontzettend fijn team en ze waren heel blij dat ik er weer was. Sowieso vond ik het fijn om weer onder de mensen te zijn. Ik heb net mijn zoontje opgehaald en we zijn net samen lekker naar buiten geweest. Ik heb hem natuurlijk wel vaker drie weken niet gezien, maar dan zit je in Japan en dan is het bijna logisch dat je elkaar niet ziet. Nu zit je thuis en is het extra lastig als je hem niet bij je mag hebben."

Snapte hij wat er met jou aan de hand was?
"Als we aan het facetimen waren, zei hij: 'Je hebt toch geen corona, pap?' Hij is inmiddels 4 en weet hartstikke goed wat het virus inhoudt. Hij wast zijn handen regelmatig en bij de supermarkt weet hij dondersgoed welk karretje hij moet pakken." 

Hoe kijk jij inmiddels terug op het 'beruchte' trainingskamp in Inzell?
"De dag voordat we naar Inzell vertrokken heb ik me, net zoals de rest van het team, laten testen en dat resultaat was negatief. Op de dag van onze aankomst werd ik ineens niet lekker en ben ik meteen in isolatie gegaan. De volgende dag ben ik getest en bleek ik positief te zijn. Dat verbaasde me toen wel, omdat ik met niemand langer dan een kwartier in een ruimte ben geweest. Ik heb er alles aan gedaan om het niet te krijgen. Ik was m'n handen tien keer per dag, doe een mondkapje op, ik tank met handschoenen aan en alsnog krijg ik het. Hoe ik het opgelopen heb, durf ik nog steeds niet te zeggen. Het zal waarschijnlijk ergens onderweg bij een tankstation gebeurd zijn.."

Dit bericht bekijken op Instagram

😔Trainingcamp Inzell❌ #corona #positive 😷

Een bericht gedeeld door Kjeld Nuis (@kjeldnuis) op

Kun je iets vertellen over de klachten die je hebt gehad?
"Het begon met een verkoudheidje en daarna werd het alsmaar erger. Het voelde alsof ik een hele week een voorhoofdsholteontsteking had. Daarnaast was ik heel moe, rillerig en had ik overal spierpijn. Ook was mijn reuk- en smaakvermogen verdwenen, maar dat boeide me niet zo."

Een dag nadat je ploeggenoten naar Nederland vertrokken, mocht jij ook naar huis. Hoe ben je de dagen in je eigen huis doorgekomen?
"Heel veel Call of Duty spelen, haha! Voor de rest lag ik de hele dag op m'n bed of op de bank, ik had weinig energie om te sporten. Sinds drie dagen ben ik weer wat aan het doen."

Jij hebt nu ervaren hoe vervelend en ongrijpbaar het virus is. Heb je nog een advies voor de mensen?
"Jongens, neem het serieus, het is echt geen kattenpis. Als topsporter heb ik een goede conditie, maar als ík al twee weken uit de roulatie lig, kan ik heel goed begrijpen dat andere mensen er ernstig ziek van kunnen worden. Het enige wat we nu kunnen doen, is ons aan de maatregelen houden en zorgen dat we het virus eronder houden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan