Tickets
Shop
Langebaan 28 apr 2024

Isabel Grevelt wil bij Jumbo gevoel en data bijeenbrengen

Ze staat bekend als een gevoelsmens en hoopt het beste in zichzelf naar boven te halen door de overstap naar de ploeg van Jac Orie. Isabel Grevelt (22) is deze week in het geel-zwart begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ietwat onwennig op de skeelers, maar met de inmiddels bekende brede glimlach: “Dit voelde voor mij als een goede volgende stap.”

Foto : Robert Prins

Het is op het eerste oog een bijzondere match, Isabel Grevelt en Jumbo. De vrouw die vrijwel altijd haar gevoel – het codewoord als je haar spreekt – volgt die in de ploeg van de wetenschap en data terechtkomt. “Ik snap dat het voor mensen misschien een verrassing is, maar aan de andere kant: wat hadden ze dan verwacht waar ik heen zou gaan? Ik heb tot nu toe alleen in het tenue van Gewest Fryslân geschaatst, dat is de enige plek waar mensen mij nu van kennen. Weet niet waar ze mij anders zagen.” Grevelt predikte begin maart al dat ze toe was aan een volgende stap. Ze was op dat moment met verschillende teams in gesprek, later kwam Jumbo daarbij. “Eerlijk gezegd, ik had geen voorkeur”, zegt Grevelt over de ploegen die zich gemeld hadden.

Ze ging – zonder verwachtingen – in gesprek. “Dan weet ik meteen of het goed voelt. En ja, blijkbaar voelde het goed bij Jumbo.” Bij die ploeg voltrok zich de afgelopen maanden een ware exodus. Maar liefst negen atleten gingen - al dan niet gedwongen - weg bij de ploeg die na een ondermaatse schaatswinter bezig is met een reset. Met het vertrek van Jutta Leerdam is de beeldbepalende wereldtopper van Jumbo - een atlete waar Grevelt een goede trainingspartner aan gehad zou hebben - vertrokken. “Oh, Jutta”, reageert Grevelt. “Ik had geen verwachtingen. Als ze erbij was geweest, vond ik dat prima. Maar ook prima als ze er niet bij zit. Ik doe mijn eigen ding.”

De Alkmaarse koos voor het plan dat Jac Orie en Sven Kramer voor ogen hebben, maar vooral met de persoonlijke doelen die ze heeft. “Zie het met de monitoring helemaal voor me.” Dat het de afgelopen maanden niet goed ging bij Jumbo en vrijwel alle gevestigde namen de ploeg hebben verlaten, maakt voor Grevelt niet uit. Ze gelooft in de aanpak en de werkwijze van de ploeg “Ik wil graag meer over mezelf leren, de mensen spreken me wat dat betreft aan. Data? Heb ik weinig verstand van, lijkt me leuk daar wat dingen uit te halen.” De eerste dagen in het geel-zwart gingen haar wat dat betreft goed af. “Weet nog dat ik heel gespannen was toen ik twee jaar geleden bij het Gewest kwam, nu ben ik ouder en volwassener. Ik merk dat de stap makkelijker is, kan mezelf zijn.”

De winst op het NK Sprint in Heerenveen, begin maart, was nog zo’n moment waar bleek dat Grevelt als atlete en persoon enorm gegroeid is. “De eerste dag presteerde ik stabiel. Had niet het idee dat ik het uiterste gedaan had, gewoon goed. De volgende dag reed Marrit (Fledderus, red.) heel goed en stond er ineens druk op. Ik moest de knop omzetten om nog harder te rijden. Dat lukte en dat vertelde mij wel iets. Ik heb de aansturing tot mijn lichaam om zo’n prestatie te leveren. Op het moment dat het echt moest, lukte het. In mijn carrière is dat tot nu toe een van de belangrijkste momenten geweest.”

Het maakt dat Grevelt steeds verder uitgroeit tot een sterke, complete sportvrouw. “Ben enorm gegroeid de afgelopen tijd en dat helpt als je iets wilt bereiken. Moet niet overslaan naar arrogantie, maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat niet in me heb. Het klinkt misschien zweverig, maar het voelde alsof ik deze stap op dit moment moest zetten.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan